Μια διεθνής σύμπραξη δικηγόρων, σύμφωνα με τον Guardian, προσπαθεί να εισάγει ως νομικά κατοχυρωμένο τον όρο «οικοκτονία» στο Διεθνές Δίκαιο. Τι σημαίνει.
Σημεία των καιρών. Δυστυχώς.
Δεν πρέπει να έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από όταν εμφανίστηκε -στην Ελλάδα τουλάχιστον- ο όρος «οικοκτονία». Μια λέξη, η οποία δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στα λεξικά, αλλά χρησιμοποιείται σε επιστημονικές μελέτες. Σχηματίζεται από το ουσιαστικό οίκος (σπίτι) και το ρήμα της αρχαίας ελληνικής κτείνω (σκοτώνω, θανατώνω).
Ο όρος οικοκτονία (ecocide) σχηματίσθηκε κατ’ αναλογία με τη σύνθετη λέξη γενοκτονία (genocide) και σημαίνει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Τώρα, λοιπόν, σύμφωνα με τον Guardian, μια διεθνής σύμπραξη δικηγόρων προσπαθεί να εισάγει ως νομικά κατοχυρωμένο τον όρο στο Διεθνές Δίκαιο, στο πνεύμα των όρων «ανθρωποκτονία», «γενοκτονία» κλπ.
Η εν λόγω σύμπραξη στοχεύει στην εγκαθίδρυση διατάξεων, που θα ποινικοποιούν την εγκληματική καταστροφή των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος, κυρίως από τις διαδεδομένες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα.
Ήδη, μάλιστα, αρκετά κράτη της Ευρώπης, τονίζεται στο ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου, που ζουν αυτήν τη στιγμή και μάλιστα έντονα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βλέπουν πολύ θετικά το εγχείρημα, το οποίο, σημειωτέων, συγκροτήθηκε από το Ίδρυμα Τερματισμού της Οικοκτονίας, μετά από αίτημα Σουηδών βουλευτών.
Στηρίζουν Μακρόν και Βέλγιο
Ξεκινά, μάλιστα, τώρα, αυτόν τον μήνα, προκειμένου να «πέσει» μαζί με την 75η επέτειο από την έναρξη των Δικών της Νυρεμβέργης το 1945 για τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί!
Μεταξύ των υποστηρικτών του σχεδίου είναι και ο Εμμανουέλ Μακρόν, η βελγική κυβέρνηση και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και πρόσωπα του πολιτικού και νομικού κόσμου. Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της βρετανικής Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Λάμι, η «οικοκτονία» πρέπει να αποκρυσταλλωθεί νομικά.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, είχε υποσχεθεί παλιότερα να ιεραρχήσει τα εγκλήματα που συντελούν στην «καταστροφή του περιβάλλοντος», την «εκμετάλλευση των φυσικών πόρων» και την «παράνομη απαλλοτρίωση» της γης.
Έγγραφο, ωστόσο, δεοντολογίας του ΔΠΔ το 2016 ανέφερε πως δεν υπήρχε άμεση πρόθεση εισαγωγής νέου νομικού πλαισίου για το περιβάλλον, παρά η διεύρυνση του ήδη υπάρχοντος για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποια έρευνα ή εκδίκαση υπόθεσης για περιστατικά που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο.