Η πόλη Σίντζαρ κατελήφθη σήμερα από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
Έως 200.000 άνθρωποι έφυγαν από την πόλη Σίντζαρ στο βόρειο Ιράκ η οποία κατελήφθη σήμερα από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλειά τους.
«Μια ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται στη Σίντζαρ», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ σε ανακοίνωσή του μετά την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας από την πόλη αυτή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 200.000 εκτοπισμένους εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών.
«Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τη σωματική ασφάλεια των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο Μλαντένοφ, εκφράζοντας ιδιαίτερα τους φόβους του για τους κατοίκους της Σίντζαρ που αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε μια περιοχή που έχει περικυκλώσει το ΙΚ.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση των αμάχων αυτών χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες σε βασική βοήθεια, όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα, είναι άμεσες», επεσήμανε ο ίδιος.
Οι πεσμεργκά, οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, που έλεγχαν την Σίντζαρ υποχώρησαν σήμερα από την πόλη εγκαταλείποντάς την στο έλεος του ΙΚ, οι μαχητές του οποίου είχαν εκδιώξει χθες Σάββατο τους Κούρδους από την πόλη Ζούμαρ, επίσης κοντά στη Μοσούλη, ενώ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ακόμη μία πόλη στην περιοχή, μια πετρελαιοπηγή και το φράγμα της Μοσούλης.
Ένα μέρος των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών είναι τουρκμάνοι σιίτες, αλλά και γεζίντι, μια θρησκευτική μειονότητα των Κούρδων που θεωρείται αιρετική από τους ισλαμιστές.
Ο Μλαντένοφ ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή κρίση.
Πηγή: protothema.gr