Για «τραγικό σφάλμα» των ιατροδικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση του 11 μηνών βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
Την ίδια ώρα, ο πατέρας του βρέφους με νέες δηλώσεις ζητά δημόσια συγγνώμη από τον ιατροδικαστή Σ. Μπουζιάνη, προκειμένου να μην κινηθούν νομικά εναντίον του.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ιατροδικαστή.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο πατέρας του άτυχου βρέφους επανέλαβε πως «έλαμψε η αλήθεια», προσθέτοντας πως για εκείνον «το χτύπημα ήταν διπλό. Το κυριότερο είναι ότι έχασα το κοριτσάκι μου και το δεύτερο ότι πήγαν να με κατηγορήσουν ότι ήμουν βιαστής».
Παράλληλα, ο δικηγόρος της οικογένειας, Αρουάν Μπάκρι, αποκάλυψε πώς θα κινηθεί η οικογένεια του βρέφους στη συνέχεια.
«Ούτε σε μηνύσεις θα προχωρήσουμε ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση ότι θα βγει ο Μπουζιάνης (σ.σ. ο ιατροδικαστής) και θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε με τα εφόδια που μας δίνει ο νόμος», δήλωσε ο δικηγόρος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Σύνδεσμος Σύρων
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα δήλωσε πως κινηθεί δικαστικά για την υπόθεση, ζητώντας να ελεγχούν οι ιατροδικαστές που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα.
«Ο συμπατριώτης μου τους συγχώρεσε, έκανε κάτι δηλώσεις και ανέφερε ότι δικαιώθηκε αλλά εμείς, ο σύνδεσμος των Σύρων στην Ελλάδα θα το κάνουμε για να δώσουμε μάθημα ότι πρέπει να σκέφτονται πριν μας χαρακτηρίσουν βιαστές των παιδιών μας», ανέφερε την Τρίτη ο κ. Μπάκρι.
Πρόεδρος ιατροδικαστικής εταιρείας: Τραγικό σφάλμα όσα έγιναν με το βρέφος
Από την πλευρά του, μιλώντας σήμερα το πρωί στον «ΘΕΜΑ 104,6 FM», ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων δήλωσε πως «δεν τηρήθηκαν οι βασικοί ιατροδικαστικοί κανόνες. Από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να λάβουμε το ιατρικό ιστορικό. Αν αυτό είχε συμβεί και είχαν ενημερωθεί για την φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο λήψης της θα είχαμε αποφύγει όλα αυτά που ακολούθησαν».
Στην ερώτηση αν θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος ο κ. Λέων επισήμανε ότι «είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ανήκουν στο υπ. Δικαιοσύνης, προφανώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για το τραγικό σφάλμα που έκαναν».
«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πειθαρχικής τιμωρίας, αυτό θα το αποφασίσει η υπηρεσία τους» πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό το τραγικό λάθος» τόνισε ο κ. Λέων.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν και στο παρελθόν περιπτώσεις με παρόμοια λάθη ιατροδικαστών, ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας παρατήρησε ότι «η νομοθεσία δίνει τη δυνατότα σε εμπλεκόμενα μέρη να ορίσουν τεχνικούς συμβούλους. Όταν αυτοί υπάρχουν τότε όλα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή».
Κλείνοντας, ο κ. Λέων σημείωσε ότι «η ΕΛΑΣ έκανε σωστά την προανακριτική διαδικασία. Η αλήθεια βγήκε μέσα από την ίδια την διαδικασία. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, μην φοβίζουμε τον κόσμο ότι είμαστε έρμαιο στα χέρια ορισμένων ανθρώπων».