Η μανία της Φύσης στα ιστορικά χειρότερά της
Με την κακοκαιρία, τις πλημμύρες και τους σεισμούς να έχουν δείξει για άλλη μια φορά τα απειλητικά δόντια τους στην οικουμένη, πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας ότι παρά τις ανείπωτες φυσικές καταστροφές που προκαλούν, τα γεγονότα αυτά παραείναι αμελητέα σε γεωλογικούς όρους.
Οι φυσικές καταστροφές του παρελθόντος άλλαζαν το τοπίο και χωρίς αυτές η πορεία της Γης θα ήταν εντελώς διαφορετική. Όσο πίσω πάμε μάλιστα στον ιστορικό χρόνο, τόσο πιο πολύ τρανταζόταν συθέμελα η οικουμένη από φαινόμενα που σφυρηλάτησαν το περιβάλλον.
Γεωλογικά γεγονότα δηλαδή όπως…
Η μανία της Λίμνης Αγκασίζ – Βόρεια Αμερική
Πριν από 14.500 χρόνια, ο πλανήτης μας μόλις άρχισε να βγαίνει από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Όσο οι θερμοκρασίες ανέβαιναν, τόσο οι αρκτικοί πάγοι που είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου άρχισαν να λιώνουν. Κάπου 1.600 χρόνια αργότερα, το σημείο που είναι σήμερα τα κεντρικά της Βόρειας Αμερικής καλυπτόταν από μια τεράστια παγετώδη λίμνη, τη Λίμνη Αγκασίζ, στο μέγεθος της σημερινής Μαύρης Θάλασσας, που ήταν τότε η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου.
Το φυσικό φράγμα που κρατούσε το νερό παγιδευμένο στη λίμνη έσπασε κάποια στιγμή και εκατομμύρια τόνοι νερού ξεχύθηκαν στον Αρκτικό Ωκεανό, ξεπλένοντας τη βλάστηση σε όλα τα βόρεια της ηπείρου. Το καταστρεπτικό αυτό γεγονός άλλαξε τις ισορροπίες μεταξύ Αρκτικού και Ατλαντικού Ωκεανού και έκλεισε τον διακόπτη του Ρεύματος του Κόλπου, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο. Το οποίο επέστρεψε σε πολικές συνθήκες κλίματος για τα επόμενα 1.200 χρόνια.
Ήταν το μεγαλύτερο κλιματικό γεγονός των τελευταίων 15.000 ετών και προκάλεσε από τις δραματικότερες αλλαγές που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας…
Η Μεγάλη Σιβηριανή Έκρηξη – Κεντρική Ρωσία
Κάπου 252 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο πλανήτης μας ήταν εντελώς διαφορετικός από ό,τι σήμερα. Ήταν η εποχή της Παγγαίας, της μοναδικής υπερηπείρου της Γης, και η ζωή εξελισσόταν κανονικά τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα. Και τότε, στα ξαφνικά, θα συνέβαινε κάτι που θα τα άλλαζε όλα.
Στα απώτερα βόρεια της Παγγαίας, εκεί που είναι σήμερα η Σιβηρία, εξερράγη ένα υπερηφαίστειο βιβλικών διαστάσεων. Η έκρηξη ήταν τόσο πελώρια και καταστροφική που το μάγμα κάλυψε μια περιοχή σαν τις σημερινές ΗΠΑ. Υπολείμματα της γεωλογικής αυτής δραστηριότητας εντοπίζονται ακόμα και σήμερα σε μια μεγάλη έκταση της Σιβηρίας.
Η ηφαιστειακή έκρηξη, τα ποτάμια λάβας και τα γεωλογικά γεγονότα που πυροδότησαν θα σκότωναν το 75% της ζωής στη στεριά, αλλά και το 95% όλων των θαλάσσιων πλασμάτων. Το κατακλυσμιαίο γεγονός σηματοδότησε μάλιστα τη μετάβαση από την Πέρμια Περίοδο, την πέμπτη και τελευταία περίοδο της Παλαιοζωικής Εποχής, στην Τριασική, την πρώτη περίοδο της Μεσοζωικής Εποχής!
Το υπερηφαίστειο μάστισε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εξαφάνισε τη ζωή και μετέτρεψε τον αέρα σε ένα φονικό τοξικό νέφος, πυροδοτώντας έναν χειμώνα που κράτησε αρκετούς αιώνες. Όταν έληξε, η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας εξαφάνισε άλλο ένα 35% των έμβιων όντων της στεριάς και το σύνολο σχεδόν των οργανισμών του νερού.
Η Σιβηριανή Έκρηξη παραμένει η μεγαλύτερη μεμονωμένη περίπτωση μαζικής εξαφάνισης όντων στην ιστορία του πλανήτη Γη…
Οι περιπέτειες της Νορβηγικής Θάλασσας
Κάπου 8.000 χρόνια πριν και λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις βόρειες ακτές της Νορβηγίας, ένα μεγάλο κομμάτι γης, στο μέγεθος της Ισλανδίας, διαχωρίστηκε από την ευρωπαϊκή ήπειρο και αποτραβήχτηκε στον πυθμένα της Νορβηγικής Θάλασσας. Ο καταποντισμός της γης στη θάλασσα, που προκλήθηκε πιθανότατα από σεισμική δόνηση, προκάλεσε ένα πελώριο τσουνάμι που έπληξε όλες τις γύρω στεριές.
Με τον πλανήτη Γη να έχει μόλις βγει από άλλη μια Εποχή Παγετώνων, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλότερα απ’ ό,τι σήμερα, ακόμα κι έτσι όμως γεωλογικά πειστήρια του συμβάντος εντοπίστηκαν ακόμα και 70 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα σε κάποιες περιοχές! Με τα πελώρια κύματα να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, μέρη όπως η Σκοτία, η Αγγλία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Γροιλανδία, ακόμα και η Ολλανδία, ισοπεδώθηκαν.
Η εν λόγω φυσική καταστροφή διαμόρφωσε τη Βόρεια Θάλασσα στη σημερινή της μορφή και άλλαξε εντελώς τον χάρτη του ευρωπαϊκού Βορρά…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα