Ο φευγαλέος Πλανήτης 9
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι αστρονόμοι αναρωτιούνταν αν υπήρχε ένας κρυμμένος ένατος πλανήτης στις παγωμένες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ήταν όμως το 2016 όταν οι αστρονόμοι του Caltech παρουσίασαν αδιάσειστες αποδείξεις για τον Πλανήτη 9, που πλέον είναι πραγματικός με τα όλα του!
Ο πλανήτης έχει μάζα συγκρίσιμη με αυτή του Ποσειδώνα και κινείται σε ελλειπτική τροχιά δέκα φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ό,τι ο Πλούτωνας. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αν και αμέσως κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι ο Πλανήτης 9 απειλεί να καταστρέψει τη Γη. Μην ανησυχείτε πάντως, αφού ακόμα κι αν η ύπαρξή του επιβεβαιωθεί πέραν αμφιβολίας, οι επιστήμονες μάς καθησυχάζουν ότι δεν έχει σχέδια να εξαφανίσει τη ζωή στον δικό μας πλανήτη…
Μετατρέποντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε πέτρα
Με το διοξείδιο του άνθρακα να απειλεί πιο άμεσα από ποτέ τη ζωή στη Γη και να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, η επιστήμη άρχισε να σκέφτεται σοβαρά πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τον αέρα. Το 2016 στάθηκε εδώ ορόσημο, όταν ερευνητική ομάδα του University of Southhampton κατάφερε να διαλύσει το διοξείδιο της ατμόσφαιρας σε νερό και να το ασφαλίσει σε ένα υπόγειο πηγάδι της Ισλανδίας!
Όπως παρατήρησαν κατόπιν, το διοξείδιο αντέδρασε γεωφυσικά με τα βασαλτικά ηφαιστειακά πετρώματα και μέσα σε λίγους μήνες είχε μετατραπεί σε υπόλευκο ανθρακικό ορυκτό. Πέτρα δηλαδή. Ο δαιμόνιος αυτός τρόπος αφαίρεσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μπορεί να επιφέρει ευεργετικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου» και στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής…
Το σπονδυλωτό-μαθουσάλας του πλανήτη Γη
Το μυστικό της δραστικής επιμήκυνσης της ζωής δεν θα έρθει μάλλον από εργαστήριο της Silicon Valley, αλλά από καρχαρία της Γροιλανδίας. Ο θηρευτής των αρκτικών ωκεανών μπορεί να ζει ως και 400 χρόνια, σύμφωνα με την εντυπωσιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο πάντα έγκριτο περιοδικό «Science».
Οι 28 θηλυκοί καρχαρίες Γροιλανδίας που μελετήθηκαν έδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι είναι τα μακροβιότερα σπονδυλωτά της Γης, με τις ηλικίες τους να κυμαίνονται από 272-512 χρόνια. Ποιο είναι το μυστικό της υπεραιωνόβιας ζωής τους; Ο ιδιαιτέρως αργός ρυθμός του μεταβολισμού τους, που τους επιτρέπει να κολυμπούν επί αιώνες στα παγωμένα νερά της Αρκτικής παραμένοντας σε παιδική ηλικία, αφού χρειάζονται περισσότερα από 150 χρόνια για να φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα.
Έχουμε νέο πρώτο αριθμό!
Ο μεγαλύτερος γνωστός πρώτος αριθμός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2016, διαθέτει σχεδόν 5 εκατ. ψηφία περισσότερα από τον προηγούμενο ρέκορντμαν! Οι μαθηματικοί δημοσίευσαν την τρανή ανακάλυψή τους τον Ιανουάριο και ο νέος μεγαλύτερος πρώτος αριθμός είναι ο 2^74.207.281-1. Το 2 υψωμένο σε δύναμη 74 εκατομμυρίων δηλαδή, κάτι που μας δίνει έναν αριθμό με λίγο λιγότερα από 24 εκατ. ψηφία!
Ποια η χρησιμότητα μιας τέτοιας ανακάλυψης, θα αναρωτηθεί κανείς, πέρα φυσικά από τον επιστημονικό μαζοχισμό. Οι σύγχρονες τεχνικές κρυπτογράφησης βασίζονται σε ένα σύστημα γνωστό ως Mersenne Prime Νumbers (οι αριθμοί έχουν τη μορφή 2n-1), το οποίο διαθέτει ωστόσο μόλις 49 πρώτους αριθμούς. Ο νέος πρώτος είναι σημαντικότατος για τις κωδικοποιημένες επικοινωνίες αλλά και τα ίδια τα καθαρά μαθηματικά…
Το δεύτερο φεγγάρι της Γης
Οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν φέτος έναν αστεροειδή που αιχμαλωτίστηκε πρόσφατα (σε αστρονομικούς όρους) στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας και πλέον είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο δεύτερος αυτός συνοδοιπόρος της Γης, ο δεύτερος φυσικός της δορυφόρος αν θέλετε, που ονόμασαν χαρακτηριστικά «2016 HO3», περιστρέφεται βέβαια γύρω από τον πλανήτη μας σε πολύ μεγάλη απόσταση και επηρεάζεται βαρυτικά περισσότερο από τον Ήλιο παρά από τη Γη.
Όπως κι αν έχει, είναι σε τροχιά γύρω από τον δικό μας πλανήτη και αυτό τον κατατάσσει στην κατηγορία μίνι-φεγγάρι. Μην περιμένετε πάντως να τον περπατήσουμε κάποια στιγμή, αφού ο αστεροειδής έχει διαστάσεις 40×100 μέτρα και παραμένει σημαντικά μικρότερος από τη Σελήνη. Το κοσμικό αυτό αντικείμενο που αγάπησε τη Γη φαίνεται να είναι εκεί εδώ και έναν αιώνα και οι αστρονόμοι υποθέτουν πως θα παραμείνει αρκετές εκατονταετίες γύρω μας. Και υπόσχονται πως θα του βρουν άλλο όνομα, ανάλογο της σπουδαιότητάς του ως φυσικός δορυφόρος της Γης…
Η πολιτειακή αλλαγή φρουράς της αρχαίας Αθήνας
Μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς έχει άρωμα εξόχως ελληνικό. Φαίνεται λοιπόν πως το τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. ήταν μια περίοδος ταραγμένη για την αττική ιστορία. Εκεί που κάποτε ηγεμονευόταν από έναν βασιλιά, τώρα η Αττική κυριαρχούνταν από την παντοδύναμη κάστα των αριστοκρατών, που διατηρούνταν στην εξουσία μέσω της γαιοκτησίας αλλά και των ισόβιων αξιωμάτων. Όσο ο αιώνας προσέγγιζε όμως το τέλος του, τόσο πιο επιτακτική κοινωνικά γινόταν η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό της ηγεμονίας ενός τυράννου. Ένα υποβλητικό νεκροταφείο στις παρυφές της Αθήνας λειτουργεί πια ως τεκμήριο της καθεστωτικής αλλαγής της αρχαίας Αθήνας.
Η νεκρόπολη του Φαλήρου είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εξαιρετικής σπουδαιότητας, μιας και ταυτίζεται με το Φαληρικό Αλίπεδο για το οποίο κάνει μνεία η αρχαία γραμματεία. Ανάμεσα στις περισσότερες από τις 1.000 ταφές που έφερε στο φως η σκαπάνη, υπάρχουν και μια σειρά σκελετών με δεμένα χέρια, οι οποίοι χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν από την άνοδο της αθηναϊκής δημοκρατίας δηλαδή, και υποδεικνύουν τις πολιτικής φύσης κοινωνικές αναταραχές της περιόδου. Οι αλυσοδεμένοι δεσμώτες του Φαλήρου ενδέχεται να ρίξουν φως στην κατανόηση της ακμής της αρχαίας Αθήνας και η ανακάλυψή τους χαιρετίστηκε από την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα ως το σημαντικότερο εύρημα της χρονιάς…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα