Οι καλύτερες εικόνες από το διάστημα για το 2014
Ήταν μια συναρπαστική χρονιά για το Διάστημα. Κατά κάποιον τρόπο όλες είναι, καθώς η κοσμολογία είναι αυτό που είναι- αλλά όπως και να έχει, το 2014 ήταν συναρπαστικό.
Προσεδαφιστήκαμε σε κομήτη. Εκτοξεύσαμε στο Διάστημα το σκάφος που πρόκειται να πάει στον Άρη για πρώτη φορά. Η Κίνα πήγε στη Σελήνη και η Ινδία στον Άρη.
Όλο αυτό το Διάστημα, άνθρωποι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και τα άστρα λάμπουν από πάνω μας.
Και φυσικά, η NASA, η ESA, το ESO (European Southern Observatory) και χιλιάδες άλλοι ήταν εκεί για να τα καταγράψουν όλα.
Ακολουθούν οι εικόνες από το Διάστημα που καθόρισαν τους τελευταίους 12 μήνες.
Μια εντυπωσιακή ματιά στον Γαλαξία μας
Αυτή η εικόνα δείχνει μία περιοχή του γαλαξία μας που βρίσκεται μέσα στον αστερισμό του Σκορπιού, κοντά στο κέντρο του γαλαξία.
Το Μανχάταν από το Διάστημα
Η εν λόγω εικόνα, την οποία τράβηξε ένα από τα μέλη της Αποστολής 40 (Expedition 40) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείχνει ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Υόρκης στις 25 Αυγούστου 2014.
Curiosity
Το Curiosity βρίσκεται στον Άρη εδώ και πάνω από 18 μήνες- και η ηλικία του αρχίζει να φαίνεται, όπως είναι ξεκάθαρο από τη φωτογραφία.
Πολύχρωμο σύμπαν
Αυτή η σύνθετη εικόνα που παρείχε η NASA επιδεικνύει το ορατό και το σχεδόν υπέρυθρο φάσμα φωτός που «έπιασε» το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μέσα σε ένα διάστημα εννιά ετών.
Το Hubble έχει φωτογραφήσει το σύμπαν μας στις πιο πολύχρωμες στιγμές του. Ένα νέο πανόραμα της NASA, που «κοιτάει» βαθιά και μακριά στο σύμπαν για πρώτη φορά περιλαμβάνει υπεριώδες φως, το οποίο κανονικά δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Η φωτογραφία απεικονίζει περίπου 10.000 πολύχρωμους γαλαξίες.
67Ρ
Ο Κομήτης 67Ρ/ Churyumov-Gerasimenko απεικονίζεται από απόσταση 285 χιλιομέτρων. Επιστήμονες της ESA τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωσαν το σημείο όπου ήταν να επιχειρηθεί η πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη- μια προσεδάφιση που ήταν δύσκολη, αλλά επιτυχής.
Η ESA προσπαθεί να προσεδαφίσει σκάφος
Το όχημα προσεδάφισης Philae απεικονίζεται καθώς κατευθύνεται προς τον κομήτης 67P/ Churyumov- Gerasimenko μετά τον επιτυχή αποχωρισμό του από το διαστημόπλοιο Rosetta.Η ESA στη συνέχεια προσεδάφισε το Philae με επιτυχία, καθιστώντας το το πρώτο τεχνητό σκάφος το οποίο προσεδαφίστηκε ποτέ σε κομήτη.
Η επιφάνεια ενός κομήτη
Το σημείο προσεδάφισης εμφανίζεται σε ανάλυση περίπου τριών μέτρων ανά pixel.
Αμμοθύελλα
Ο Γερμανός αστροναύτης της ESA, Αλεξάντερ Γκερστ, τράβηξε αυτή τη φωτογραφία αμμοθύελλας πάνω από την έρημο Σαχάρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Βόρειο Σέλας
Το Βόρειο Σέλας σε φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον αστροναύτη Τέρι Βιρτς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Αστέρια
Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία, τραβήχτηκε στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή και δείχνει αστέρια πάνω από ένα τοπίο με…κάκτους.
Ο Γαλαξίας
Εικόνα της ESA με ακτινοβολία στον Γαλαξία.
Οδύνη
Αυτή η εικόνα από βίντεο από την NASA TV δείχνει τον μη επανδρωμένο πύραυλο Antares της Orbital Sciences να ανατινάζεται πάνω από την εξέδρα εκτόξευσης στο Γουόλοπς Άιλαντ, μόλις έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
…και η έκσταση
Η κάψουλα Orion της NASA πάνω σε πύραυλο Delta IV εκτοξεύεται στην πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Η Ιταλία από το Διάστημα
Φωτογραφία του Αλεξάντερ Γκερστ από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το Μάτι του Δία
Από τη NASA, για το Halloween.
Τιτάνας
Υπέρυθρη εικόνα του Τιτάνα, φεγγαριού του Κρόνου.
Η NASA συγκρίνει τους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος
…και έχουμε προσεδαφιστεί σε όλους τους.
V838 Monocerotis – 2.000 έτη φωτός μακριά
Αυτή η φωτογραφία, που παρείχαν η NASA και η ESA, δείχνει την πιο πρόσφατη εικόνα από το Hubble του άστρου V838 Monocerotis, περίπου 2.000 έτη φωτός μακριά, στην άκρη του Γαλαξία.
Κομήτης κοντά στον Άρη
Αυτή η σύνθετη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble «πιάνει» τις θέσεις του κομήτηSiding Spring και του Άρη σε ένα κοντινό πέρασμα άνευ προηγουμένου του κομήτη από τον Κόκκινο Πλανήτη, που έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου.
Λουλούδια υπό το «supermoon»
Λουλούδια με φόντο την πανσέληνο στη Γάνδη στο Βέλγιο. Το φαινόμενο του «supermoon» παρατηρείται όταν ο «γείτονας» της Γης εμφανίζεται μεγαλύτερος και λαμπρότερος σε σχέση με τις άλλες πανσελήνους, όταν η τροχιά της Σελήνης την φέρνει πιο κοντά στον πλανήτη μας.
ΠΗΓΗ: αποκάλυψη