ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξώσεις στο επίκεντρο συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Τι ανέφερε στον Ντάισελμπλουμ ο Δημήτρης Παπαδημούλης

«Να υπάρξει διασφάλιση ότι τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά δεν θα υποστούν μαζικές εξώσεις», ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ στη διάρκεια συζήτησης για το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCON) και στην Ad-hoc ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του πρόεδρου του Eurogroup και του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέκλινγκ, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε:

«Κύριε Ντάισενμπλουμ, σας άκουσα χτες να δηλώνετε ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία προωθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία και τις μεταρρυθμίσεις. Όντως, η νέα ελληνική κυβέρνηση, με πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού, έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα και να προωθήσει επιτέλους μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς – φαινόμενα που μαστίζουν την ελληνική διοίκηση για πολλές δεκαετίες όπως ξέρετε.

Θέλουμε όμως να μας πείτε και γι’ αυτά που εκκρεμούν. Αν και από την πλευρά σας είσαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση. Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων: προφανώς, αυτοί που έχουν και μπορούν θα πρέπει να πληρώσουν για να μειωθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά πρέπει να υπάρξει και μια διασφάλιση ότι τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά δεν θα υποστούν μαζικές εξώσεις. Γιατί είναι παράλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητάει από τη μικρή και φτωχή Ελλάδα να υποδεχθεί -και οι Έλληνες, το κάνουμε με μεγάλη αλληλεγγύη, 50 χιλιάδες πρόσφυγες, και την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο εξώσεων πολλών χιλιάδων Ελλήνων από την πρώτη τους κατοικία, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Σας ρωτώ: πιστεύετε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί αυτή η χρυσή τομή; Εργάζεστε κι εσείς για να συναντηθείτε στα μισά της γέφυρας με την ελληνική κυβέρνηση;

Η δεύτερή μου ερώτηση, πάλι σε σας: Πριν λίγες μέρες, ο κύριος Λέκλινγκ έκανε μια δήλωση, λέγοντας: “Θεωρώ εφικτό -και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πριν το τέλος του 2015, με την ελληνική κυβέρνηση- μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους”. Κύριε Ντάισενμπλουμ, μπορείτε κι εσείς να κάνετε την ίδια δήλωση που έκανε ο κ. Ρέκλινγκ;

Και τρίτον: Μας είπατε καλά νέα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ωφελήσουν και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Θεωρείτε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, πρέπει και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση;».

Απαντώντας, ο Γερούν Ντάισενμπλουμ σημείωσε:

«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πώς μπορούμε να βρούμε την ισορροπία στα μακροχρόνια προβλήματα των τραπεζών – πώς θα βρούμε το σωστό πλαίσιο πριν προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση, δεδομένων και των μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενων δανείων… Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά εκείνα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, συσσωρεύοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμες οι τράπεζες. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία και ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Δεύτερον, σχετικά με το να λάβουμε υπόψη μας το θέμα των προσφύγων και του ασύλου. Όχι, όταν πρόκειται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά όταν πρόκειται για τις μαζικές ροές ναι, βεβαίως. Γιατί είναι θέμα ευρωπαϊκό και δεν πρέπει να μείνει πρόβλημα μόνο των χωρών όπως η Ελλάδα, όπου φτάνουν οι πρόσφυγες.

Αν είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους, ναι. Αλλά με τη σειρά. Πριν τα τέλη της χρονιάς, θα έχουμε σοβαρές συζητήσεις. Θα δούμε όπως είπε και ο Κλάους Ρέκλινγκ, τη βιωσιμότητα – αν τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα, σε ετήσια βάση, αν η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Έτσι το συζητάμε και με την ελληνική κυβέρνηση και θα καταλήξουμε πιστεύω σε κάποια συμφωνία».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact