Μετά από 180.000 τσιμπήματα κοριών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser University (SFU) του Καναδά κατάφεραν επιτέλους να ανακαλύψουν ποιες είναι οι χημικές ουσίες που προσελκύουν τους κοριούς και με βάση τα ευρήματά τους σχεδίασαν την πρώτη παγίδα για κοριούς!
Οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βιολόγο του SFU Regine Gries! Τα χέρια της αποτέλεσαν «γεύμα» για εκατοντάδες κοριούς σε εβδομαδιαία βάση για διάστημα πέντε ολόκληρων ετών, καθώς αυτή και ο σύζυγός της, ο καθηγητής Βιολογίας Gerhard Gries, αναζητούσαν μια αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των ενοχλητικών παρασίτων.
Σε συνεργασία με τον Χημικό Robert Britton και μια ομάδα φοιτητών, κατάφεραν τελικά να βρουν τη λύση –ποιες είναι δηλαδή οι χημικές ουσίες (φερομόνες) που προσελκύουν τους κοριούς και στη συνέχεια τους οδηγούν στις ειδικές «παγίδες».
Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών σε διαμερίσματα που είχαν μολυνθεί από κοριούς, οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Angewandte Chemie.
Επί του παρόντος, συνεργάζονται με την εταιρία Contech Enterprises Inc. με στόχο τη μαζική παραγωγή της πρώτης αποτελεσματικής και οικονομικά προσιτής παγίδας για κοριούς. Το προϊόν αναμένεται να διατεθεί στο ευρύ κοινό σε ένα χρόνο περίπου.
Κατά την τελευταία 20ετία, ο κοριός Cimex lectularius έχει κάνει την επανεμφάνισή του σε πολλές χώρες του κόσμου. Δεν εντοπίζεται μόνο σε αναπτυσσόμενες περιοχές, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα, σε ακριβά ξενοδοχεία, αίθουσες κινηματογράφων και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τρέφεται με το ανθρώπινο αίμα και μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι δεν μεταδίδει ασθένειες. Προσφάτως όμως διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση).