Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που κάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να προστατεύουν τους ιστούς του σώματος αντί να τους καταστρέφουν.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κατάφερε να στοχεύσει επιλεκτικά τα κύτταρα που προκαλούν τα αυτοάνοσα νοσήματα και να αμβλύνουν τη δράση τους ενάντια στους ιστούς του ίδιου του σώματος. Παράλληλα, τα μετατρέπουν σε κύτταρα που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ασθένειες.
Η μέθοδος που εφάρμοσαν επεμβαίνει στην έκφραση των γονιδίων, καθώς αυτή είναι που καθορίζει αν το κύτταρο θα προστατεύσει τους ιστούς ή αν θα τους επιτεθεί.
Παρόμοιες τεχνικές απο-ευαισθητοποίησης είχαν εφαρμοστεί παλαιότερα για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η νόσος του Graves και ο ερυθηματώδης λύκος.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications περιγράφει αναλυτικά πώς ένα κύτταρο γίνεται από προστατευτικό επιθετικό και το αντίστροφο και πώς μπορούν να επέμβουν οι ερευνητές ώστε να «διορθώσουν» την ανοσοαντίδραση και να μην καταστρέφονται οι υγιείς ιστοί του σώματος.