ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επικές μάχες του ζωικού βασιλείου

Στο Τζουράσικ Παρκ η ζωή δεν ήταν δύσκολη μόνο για τα μικρότερα πλάσματα της στεριάς και της θάλασσας.

Υπήρχαν πολλά μοχθηρά θηρία και τέρατα τα οποία συχνά άφηναν στην ησυχία τους τα μικρότερα ζώα και έρχονταν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους σε αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσης.

Αναμετρήσεις που, όπως αποκαλύπτουν νέες ανακαλύψεις και μελέτες, ήταν τόσο άγριες που ακόμη και οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του είδους δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν με ρεαλισμό.

Επική μονομαχία

Εχει διαπιστωθεί ότι την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν γιγάντια είδη κροκοδείλων. Οι αρχαίοι κροκόδειλοι κυνηγούσαν και στη στεριά και στη θάλασσα. Μεγάλα ζώα αλλά και πολλά θαλάσσια είδη αποτελούσαν τα θηράματά τους. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένοι κροκόδειλοι δεν δίσταζαν να επιτεθούν σε μεγάλους δεινοσαύρους, ακόμη και στον τυραννόσαυρο ρεξ (T. rex)!

Οι μεγαλύτεροι κροκόδειλοι που ζουν σήμερα στον πλανήτη φτάνουν σε μήκος τα επτά μέτρα και σε βάρος τον έναν τόνο. Εχουν ανακαλυφθεί τα απολιθώματα αρκετών αρχαίων ειδών κροκοδείλων που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ο Sarcosuchus, που ζούσε στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, είχε μήκος 11,5 μέτρα και βάρος 8 τόνους.

Ο Deinosuchus ζούσε στη Βόρεια Αμερική, έφτανε σε μήκος τα 12 μέτρα και είχε βάρος 8,5 τόνους. Ο Purussaurus ζούσε στον Αμαζόνιο, έφτανε σε μήκος τα 13 μέτρα και σε βάρος τους 10 τόνους.

Νέα ευρήματα (δαγκωνιές σε απολιθώματα) δείχνουν ότι ο Deinosuchus πραγματοποιούσε επιθέσεις σε δεινοσαύρους. Τα ευρήματα μελέτησε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ερνέστο Μπλάνκο, ειδικό στον τομέα της παλαιοβιομηχανικής στο Ινστιτούτο Φυσικής του Μοντεβιδέο.

Εκτιμούν ότι ο Deinosuchus έκανε επιθέσεις σε αδροσαύρους αλλά και σε ορισμένα είδη θεροποδών, την οικογένεια δεινοσαύρων στην οποία ανήκει και ο T. rex. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Deinosuchus άρπαζε με τα τεράστια σαγόνια του τους δεινοσαύρους και κατάφερνε να τους περιστρέφει και ταυτόχρονα να τους διαμελίζει.

Τερατώδης μάχη

Πριν από λίγα χρόνια ανακαλύφθηκε στην Κολομβία ένα (άγνωστο ως τότε) αρχαίο γιγάντιο είδος φιδιού. Ο τιτανοβόας, όπως ονομάστηκε το φίδι αυτό, είχε μήκος 15 μέτρα και ζύγιζε περίπου 1,2 τόνους. Στην ίδια περιοχή ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα απολιθώματα ενός επίσης άγνωστου είδους κροκοδείλου που ζούσε την ίδια περίοδο με τον τιτανοβόα.

Πιθανότατα τα δύο όντα επετίθεντο το ένα στο άλλο σε επικές μάχες βγαλμένες από τις σελίδες βιβλίων φαντασίας. Αλλωστε οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον κροκόδειλο του έδωσαν το όνομα ενός τρομερού τέρατος που επινόησε ο Τόλκιν στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», του Balrog.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Αλεξ Χάστιγκς του Πανεπιστημίου του Μαρτίνου Λούθηρου στο Χάλε-Βίντεμπεργκ ανακάλυψαν στην περιοχή Κερεχόν της Κολομβίας απολιθώματα ενός κροκοδείλου που ζούσε εκεί πριν από 60 εκατ. έτη.

Ο Anthracosuchus balrogus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου είδους, είχε μήκος περίπου 5,5 μέτρα και ζύγιζε περί τα 500 κιλά. Η μέχρι τώρα μελέτη των ευρημάτων του Balrog αποκαλύπτει ότι είχε ασυνήθιστη ανατομία στόματος και τρομερά ισχυρό δάγκωμα.

Γνώστες πολεμικών τεχνών!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι στεγόσαυροι, που θεωρούνταν ογκώδεις και αδέξιοι δεινόσαυροι, όταν χρειαζόταν αντιμετώπιζαν άλλους δεινοσαύρους και μάλιστα πάλευαν με δύναμη, ένταση και… τεχνική την οποία οι ερευνητές παρομοιάζουν με Κουνγκ Φου!

Παλαιοντολόγοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον παρουσίασαν σε συνέδριο στο Βανκούβερ τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησαν.

Σύμφωνα με αυτήν οι στεγόσαυροι πάλευαν με άλλα είδη δεινοσαύρων και χρησιμοποιούσαν μάλιστα διάφορες τεχνικές. Μελετώντας διάφορα ευρήματα οι ερευνητές εντόπισαν μια αναμέτρηση ανάμεσα σε έναν στεγόσαυρο και έναν αλλόσαυρο. Οπως αναφέρουν, ο στεγόσαυρος κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα με την αιχμηρή του ουρά στον αντίπαλό του. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε ένα εξαιρετικά σοβαρό τραύμα στον αλλόσαυρο που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο.

Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το χτύπημα μόνο τυχαίο δεν ήταν αφού ο στεγόσαυρος σημάδεψε το συγκεκριμένο αδύναμο σημείο του αντιπάλου του και το χτύπησε με την ουρά του με τρόπο τέτοιον ώστε να του προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά.

Η μάχη χωρίς νικητή

Εντοπίστηκε το 2006 και οι παλαιοντολόγοι το ονόμασαν «το εκπληκτικότερο απολίθωμα δεινοσαύρων στον κόσμο». Πριν από 65 εκατομμύρια έτη, σε μια περιοχή κοντά στα σημερινά σύνορα ΗΠΑ – Καναδά, ένας νανοτύραννος επιτέθηκε σε έναν τρικεράτοπα. Ο μήκους οκτώ μέτρων συγγενής του T. rex επιτέθηκε στον μεγαλύτερο σε μέγεθος φυτοφάγο δεινόσαυρο.
 
Τη στιγμή που ο νανοτύραννος είχε αρπάξει τον τρικεράτοπα και ο τρικεράτωψ κινδύνευε σοβαρά, κάτι απροσδόκητο συνέβη και οι δύο δεινόσαυροι έχασαν ταυτόχρονα τη ζωή τους και θάφτηκαν σφιχταγκαλιασμένοι. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το εντυπωσιακό απολίθωμα και την περιοχή όπου εντοπίστηκε πιστεύουν ότι η μάχη διακόπηκε απότομα εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού ο οποίος σκότωσε και έθαψε μαζί τα δύο ζώα.

Πριν από έναν χρόνο έγινε προσπάθεια το απολίθωμα να βγει σε δημοπρασία, με πολλά μουσεία να θέλουν να το αποκτήσουν και για να το εκθέσουν αλλά και για να το μελετήσουν εκ νέου ειδικοί. Την τελευταία στιγμή όμως ανέκυψαν ζητήματα ιδιοκτησίας και η διαδικασία δεν προχώρησε.

Το κράνος

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα είδος μικρού δεινοσαύρου ανέπτυξε κεφάλι που είχε σχήμα κράνους και ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και ανθεκτικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δεινόσαυροι του είδους Stegoceras validum ανέπτυξαν αυτό το κεφάλι για να μπορούν να συγκρούονται σφοδρά μεταξύ τους κυρίως για λόγους επικράτησης στο ζευγάρωμα.

Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μελέτησε απολιθώματα, έκανε ακτινογραφίες και τομογραφίες στα κρανία διαφόρων ζώων που ζουν σήμερα αλλά και προσομοιώσεις καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο St. validum διέθετε ένα πανίσχυρο κεφάλι. Ο δεινόσαυρος αυτός ζούσε πριν από 72 εκατομμύρια έτη στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, είχε μέγεθος κατσίκας και ήταν φυτοφάγος.

Ο «τρομοκράτης» των τυραννόσαυρων

Στην έρημο της Γιούτα, έναν από τους «παραδείσους» των παλαιοντολόγων, ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα είδους δεινοσαύρου.

Οπως φαίνεται, πρόκειται για έναν γιγάντιο σαρκοβόρο δεινόσαυρο που προϋπήρχε των τυραννόσαυρων και, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνυπήρξε με αυτούς για μικρό χρονικό διάστημα τρομοκρατώντας στην κυριολεξία τους πρώτους τυραννόσαυρους που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας.

Τα πρώτα ευρήματα του δεινοσαύρου εντοπίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και τα περισσότερα βρίσκονταν σε μια απόκρημνη, δυσπρόσιτη πλαγιά της ερήμου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να εντοπιστούν όλα τα απολιθώματα που βρίσκονταν εκεί και άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη τους.

Την ανακάλυψη έκαναν παλαιοντολόγοι με επικεφαλής ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας.

Οπως προέκυψε, το άγνωστο ως σήμερα είδος κυριαρχούσε στη Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 100 εκατομμύρια έτη, τουλάχιστον 30 εκατομμύρια έτη προτού εμφανιστεί ο T. rex. Το νέο είδος ονομάστηκε Siats meekerorum, που είναι το όνομα ενός τέρατος το οποίο περιγράφουν οι μύθοι των τοπικών αρχαίων φυλών.

Το εν λόγω τέρας βέβαια έτρωγε ανθρώπους ενώ ο S. meekerorum έτρωγε οτιδήποτε βρισκόταν στον διάβα του, ακόμη και τους πρώτους τυραννόσαυρους που έκαναν την εμφάνισή τους στη Γη. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν τα απολιθώματα, ο S. meekerorum ξεπερνούσε σε μήκος τα δέκα μέτρα και ζύγιζε περίπου 4 τόνους.

Οπως όλοι οι γιγάντιοι σαρκοβόροι δεινόσαυροι, έτσι και αυτός είχε ένα τεράστιο στόμα γεμάτο με κοφτερά δόντια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν μήκος 20 εκατοστά!

Τα σαγόνια… σοκ και δέος

Ονομάζεται Κέβαν Σίχαν, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στη Βρετανία και έχει χόμπι την αναζήτηση απολιθωμάτων. Πριν από πέντε χρόνια ο Σίχαν εντόπισε τμήματα του κρανίου ενός δεινοσαύρου στην περιοχή Ντόρσετ, στην οποία έχουν εντοπιστεί πολλά απολιθώματα δεινοσαύρων. Η μελέτη αυτών των τμημάτων είχε υποδείξει την ύπαρξη ενός θαλάσσιου τέρατος, το κεφάλι του οποίου είχε μήκος περίπου τρία μέτρα!

Για τα επόμενα πέντε έτη ο Σίχαν πήγαινε καθημερινά στην ίδια περιοχή και αναζητούσε και άλλα απολιθώματα του θαλάσσιου τέρατος. Ανακάλυψε τελικά τόσα ώστε οι ειδικοί να καταφέρουν να ανασυνθέσουν τα σαγόνια αυτού του όντος το οποίο ήταν κάποιο είδος πλειοσαύρου. Προς τιμήν τού 68χρονου σήμερα εξερευνητή το τέρας ονομάστηκε… Pliosaurus kevani.

Τα σαγόνια του τέρατος βρίσκονται στο Dorset County Museum και, όπως φαίνεται, σε αυτά υπήρχαν δόντια με μήκος 30 εκατοστών! Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν τα σαγόνια, ο κάτοχός τους ζούσε πριν από 150 εκατομμύρια έτη και ήταν ένα πλάσμα βάρους 12 τόνων που μπορούσε να κάνει κυριολεκτικά μια χαψιά έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, ενώ μια δαγκωνιά του ήταν ικανή να διαλύσει ένα αυτοκίνητο.

Οι σούπερ κροκόδειλοι της Ευρώπης

Είχαν εντοπισθεί απολιθώματα τα οποία παρέπεμπαν σε ένα πανάρχαιο γιγάντιο είδος κροκοδείλου που ζούσε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μελέτησε όλα τα ευρήματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα είδος αλλά με μια άγνωστη μέχρι σήμερα οικογένεια μεγάλων κροκοδείλων.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τρία είδη αυτής της οικογένειας που ονομάστηκε «Machimosaurs». Τα είδη αυτά υπολογίζεται ότι ζούσαν πριν από περίπου 150-200 εκατ. έτη. Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας ονομάστηκε M. hugii και ήταν ένα μοχθηρό τέρας μήκους εννέα μέτρων με μεγάλα, κωνικά δόντια με τα οποία μπορούσε να εξοντώνει ακόμη και δεινοσαύρους.

ΠΗΓΗ: tovima.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact