Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα οι δύο άνδρες είχαν κατοικήσει στην Απρίλια, κοντά στη Ρώμη
Ο Άχμεντ Χανασί, δράστης της επίθεσης στη Μασσαλία, και ο Άνις Άμρι, που πραγματοποίησε την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, είχαν περάσει αμφότεροι από την Απρίλια, κοντά στη Ρώμη, όπου η ιταλική δικαιοσύνη ερευνά για τη διέλευση «συμπαθούντων» τζιχαντιστών.
Η περιοχή της Απρίλια «αποτελεί αντικείμενο επιτήρησης από καιρό λόγω πολλών περιπτώσεων φερόμενων ως ‘συμπαθούντων’ του τζιχάντ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη απελαθεί για σημαντικούς λόγους ασφαλείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιεισαγγελέας της Ρώμης, Φραντσέσκο Καποράλε.
«Δεν μπορούμε, προς το παρόν, να μιλήσουμε για έναν υποτιθέμενο τρομοκρατικό πυρήνα», διευκρίνισε ωστόσο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Άχμεντ Χανασί, ο 29χρονος Τυνήσιος που σκότωσε δύο νέες γυναίκες την Κυριακή στον σταθμό Σεν Σαρλ της Μασσαλίας, πριν σκοτωθεί από την αστυνομία, είχε ζήσει για πολλά χρόνια στην Απρίλια.
«Παντρεύτηκε στην Απρίλια με μια Ιταλίδα το 2008, είχε εγγραφεί εδώ ως κάτοικος από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Μάιο του 2017 και είχε συλληφθεί δύο φορές για μια υπόθεση ναρκωτικών και για μια άλλη υπόθεση κλοπής», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του δήμου.
«Στη συνέχεια διαγράφηκε από τους δημοτικούς καταλόγους, καθώς δεν ανανέωσε την άδεια παραμονής του, όμως γνωρίζουμε ότι δεν κατοικούσε πλέον στην κοινότητα από το 2015», πρόσθεσε.
Το ζευγάρι, που είχε χωρίσει πριν από τρία χρόνια, «ζούσε στο σπίτι των γονέων της κοπέλας, έντιμων ανθρώπων για τους οποίους γνωρίζουμε ότι δεν ήταν πολύ ευτυχείς με αυτό τον γάμο», συνέχισε.
«Δεν ήταν ποτέ ριζοσπαστικοποιημένος. Δεν του καιγόταν καρφί για τη θρησκεία. Είχε προβλήματα με τα ναρκωτικά, αυτό ναι», δήλωσε ο πρώην πεθερός του, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.
Σύμφωνα με δηλώσεις καραμπινιέρων στη La Stampa, ο άνδρας «δεν έμοιαζε με εξτρεμιστή, δεν φαινόταν καν να τον ενδιαφέρει η θρησκεία, όμως έπινε, έπαιρνε ναρκωτικά και δεν σύχναζε στο τέμενος…». Ξαναπαντρεμένη με έναν άλλο Τυνήσιο, η πρώην σύζυγός του διαμένει τώρα στην Τυνησία.
Μια κοινότητα 70.000 κατοίκων που βρίσκεται 40 χλμ. νότια της Ρώμης, η Απρίλια εξαρτάται πολύ από την εργασία ξένων στον αγροτικό τομέα, στην πλειονότητά τους σιχ αλλά και Αφρικανών και αρκετών εκατοντάδων Τυνήσιων.
Τον Ιούλιο του 2015, στην πόλη αυτή έμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα ο Τυνήσιος Άνις Άμρι, δράστης της επίθεσης με φορτηγό στην αγορά του Βερολίνου, κατά την οποία σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο 12 άνθρωποι. Σκοτώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα από αστυνομικούς στη διάρκεια ενός ελέγχου στοιχείων κοντά στο Μιλάνο.
«Στην παρούσα φάση της έρευνας, φαίνεται ότι δεν υπήρξε επαφή ανάμεσα στον Άχμεντ Χανασί και τον Άνις Άμρι, καθώς ο τελευταίος, εξάλλου, είχε μείνει μόνο για μια σύντομη περίοδο στα περίχωρα της Απρίλια, φιλοξενούμενος του Γιακούμπι Μοντάσαρ, που είναι σήμερα κρατούμενος για άλλο λόγο», εξήγησε ο εισαγγελέας Καποράλε.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, άλλοι τρεις Τυνήσιοι της Απρίλια που φέρεται να ήταν σε επαφή με τον Άνις Άμρι απελάθηκαν φέτος. Ενώ ο Αλγερινός Χάλεντ Μπαμπούρι, 33 ετών, που επιτέθηκε με ματσέτα σε δύο αστυνομικούς τον Αύγουστο του 2016 στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, πριν σκοτωθεί, είχε μείνει κι αυτός στην Απρίλια.
Στον δήμο της Απρίλια, αποφεύγουν να καταλήξουν σε οποιοδήποτε βιαστικό συμπέρασμα: «οι περιπτώσεις του Χανασί και του Άμρι είναι διαφορετικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραδεχόμενος ωστόσο πως είναι «λογικό η παρουσία στην περιοχή της πόλης των δύο ανδρών που έγιναν διεθνείς τρομοκράτες να ενδιαφέρει τη δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τον τύπο, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πολλαπλασιάζουν από την Κυριακή τις έρευνες για να προσδιορίσουν αν η Απρίλια μπορεί να ήταν επιμελητειακή βάση, το κέντρο ενός δικτύου ριζοσπαστικοποίησης, ή τουλάχιστον ένα κέντρο κατασκευής πλαστών εγγράφων.