4 Σακούλες αγορών (από πλαστικό)
Είναι οι απαραίτητοι σύντροφοί μας εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν η χρήση τους επεκτάθηκε χάρη στη μείωση της τιμής του πετρελαίου, από το οποίο παρά- γεται το πολυαιθυλένιο, η πρώ- τη ύλη για την παραγωγή τους.
Το πρόβλημα είναι ότι, από πε- ριβαλλοντικής άποψης, οι πλα- στικές σακούλες είναι ένα κα- ταστροφικό μείγμα: χρειάζονται δεκαετίες για να αποσυντεθούν, μπορεί να απειλήσουν την υδρό- βια ζωή, αν καταλήξουν στη θά- λασσα, ενώ για την παραγωγή τους παράγονται τεράστιες πο- σότητες CO2. Παρ’ όλο που οι αριθμοί είναι δύσκολο να καθοριστούν, υπο- λογίζεται ότι στην Ελλάδα κά- θε άτομο χρησιμοποιεί γύρω στις 500 πλαστικές σακούλες το χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν ανακυκλώνε- ται. Συνολικά, αυτό ισούται με την εκπομπή περίπου 220.000 τόνων CO2. Εναλλακτική: καλάθι.
Σε κά- ποιες χώρες, υπάρχουν πό- λεις που απαγορεύουν τη χρή- ση τους ή τις χρεώνουν υπέ- ρογκα, ώστε οι καταναλωτές να το συνειδητοποιούν και να επιλέγουν ένα άλλο είδος συ- σκευασίας. Δε λείπουν οι εναλ- λακτικές λύσεις: υπάρχουν ε- παναχρησιμοποιήσιμες τσά- ντες, χάρτινες σακούλες, βι- οδιασπώμενες, υφασμάτινες και, φυσικά, το παραδοσιακό καλάθι. Σε κάθε περίπτωση, εί- ναι ένα παράδειγμα για το πώς τα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον πρέπει να α- ντιμετωπίζονται συλλογικά. Σε αυτή την περίπτωση, τα πάντα εξαρτώνται από τη θέληση των καταναλωτών.
5 Το θερμόμετρο με υδράργυρο
Το 1714, ο Γερμανός μηχανι- κός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρε- νάιτ επινόησε αυτή τη συ- σκευή, που χρησιμοποι- είται ευρέως τόσο στην ιατρική όσο και στη με- λέτη του κλίματος. Είχε τόση επιτυχία που στην ουσία μπήκε σχεδόν σε όλα τα σπίτια του ανεπτυγμένου κόσμου.
Ω- στόσο, με τον καιρό διαπιστώ- θηκε ότι ο υδράργυρος που υπάρχει στα θερμόμετρα μπο- ρεί να είναι πολύ βλαβερός για τους ανθρώπους και το περι- βάλλον, κάτι που κανείς ποτέ δεν είχε φανταστεί. Η εισπνοή των αναθυμιάσεών του μπορεί να βλάψει τα νε- φρά και το νευρικό σύστημα, ενώ η απόρριψη αυτού του χη- μικού στοιχείου μπορεί να μο- λύνει μεγάλους όγκους νερού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υ- γείας ορίζει αυτό το βαρύ μέ- ταλλο ως πολύ τοξικό και «ε- πικίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων».
Ψηφιακή αντικατάσταση. Σήμερα υπάρχουν διάφο- ρες μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας που δεν τον χρησιμοποιούν, και έ- τσι πολλές χώρες έχουν απο- φασίσει να αντικαταστήσουν τα ιατρικά όργανα που περιέχουν υδράργυρο. Επιπλέον, ζητούν από τους πολίτες να «αποσύ- ρουν» τα παλιά θερμόμετρα και να τα προσκομίσουν στα σημεία συλλογής. Έτσι, σε πολλές χώ- ρες της Ευρώπης και στο με- γαλύτερο μέρος των νοσοκο- μείων του κόσμου έχουν αντι- κατασταθεί από άλλα θερμό- μετρα, όπως ψηφιακά. Στην Ελλάδα απαγορεύεται η πώληση θερμομέτρων υ- δραργύρου από τον Απρίλιο του 2009.
6 Η ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία
Στις 12 Απριλίου του 1994 οι δι- κηγόροι Λόρενς Κάντερ και Μάρ- θα Σίγκελ είχαν την ευφυή ιδέα να ανακοινώσουν τις υπηρεσίες τους στις ομάδες συζήτησης του Usenet, ε- νός συστήματος του διαδικτύου που επιτρέ- πει στους χρήστες να αφήνουν και να διαβά- ζουν μηνύματα και που δημιουργεί μια τερά- στια κυκλοφορία.
Παρ’ όλο που δεν ήταν αυ- τή η θέλησή τους, επινόησαν το μαζικό σπαμ, ένα είδος μηνυμάτων που θεωρούνται «σκου- πίδια» από τους αποδέκτες, γιατί στόχος τους είναι να διαφημίσουν ή να πουλήσουν κάτι και στέλνονται αδιακρίτως. Ένας πωλητής της ε- ταιρείας DEC έκανε κάτι παρόμοιο το 1978. Έστειλε ένα μήνυμα σε 320 παραλήπτες. Για να το πετύχει, χρειάστηκε να πληκτρολογήσει τις διευθύνσεις μία-μία.
Το διαδίκτυο ήταν α- κόμα τόσο νέο που οι διευθύνσεις δεν έλη- γαν σε .com. Κακόβουλο. Σήμερα, η κατάσταση είναι τό- σο ανυπόφορη όσο και παράλογη: καθημερι- νά κυκλοφορούν περισσότερα από 180 δις μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας μέσω ίντερνετ όπου πρακτικά ανακοινώνονται τα πά- ντα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να ε- πιτρέψει σε κάποιους κακόβουλους να εκμε- ταλλευτούν κάποιον απρόσεκτο που απαντά στα σπαμ, για να εγκαταστήσουν στον υπολο- γιστή του προγράμματα αμφίβολης προέλευ- σης και να εισαγάγουν κακόβουλο λογισμικό προκειμένου να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασής του. Αν το δούμε έτσι, είναι σχεδόν θαύμα που κά- ποιος μας στέλνει ένα e-mail
και το λαμβάνου- με σωστά στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό μας. Η εφευρετικότητα των spammers μερι- κές φορές εκπλήσσει. Όχι μόνο μπορούν να στείλουν εξατομικευμένα μηνύματα, αλλά ε- πίσης μπορούν να μολύνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές (τους οποίους μετατρέ- πουν σε υπολογιστές ζόμπι) και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα για την ε- κτέλεση των
δραστηριοτήτων τους. Άλλες φο- ρές μπαίνουν στους λογαριασμούς e-mail με κωδικούς που υπέκλεψαν, για να αποστείλουν μέσω αυτών μηνύματα σπαμ εν αγνοία των ιδι- οκτητών. Δυστυχώς, στον αγώνα μεταξύ των spammers και των συστημάτων ασφαλείας της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι κακοί, ως συνήθως, έχουν προβάδισμα.
7 Η αλλαγή της ώρας
Δύο φορές το χρόνο ερχόμαστε αντιμέ- τωποι με ένα παράξενο τελετουργικό. Το φθινόπωρο, έχουμε στη διάθεσή μας μία ημέρα των 25 ωρών, ενώ, όταν αρχίζει η άνοιξη, μία ημέρα των 23 ωρών. Αυτό οφείλεται σε μια ωριαία προσαρμογή που, στην ουσία, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα το φως του ήλιου και να κάνει οικονομία ενέργειας.
Όμως, στην Ισπανία για παράδειγμα έχει επιβεβαιωθεί ότι η εξοικονόμηση είναι μόλις 0,5%, σύμφωνα με το Red Eléctrica και το FNeNERGIA. Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη διαφο- ροποίηση και εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμά ότι θα μπορεί να ανέβει στο 5%. Γαλικιακή ανωμαλία. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ένα μαζικό jet lag για κάποιες ημέρες, το οποίο μετα- φράζεται σε διαταραχές ύπνου και δυσφορία. Επιπλέ- ον, για την εφαρμογή του απαιτείται η προσαρμογή των πληροφορικών συστημάτων, των ωραρίων των τρένων και των αεροπλάνων, των βιομηχανικών μηχανημάτων… Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε για πρώ- τη φορά το 1931 και αδιαλείπτως από το 1975. Σή- μερα, οι επικριτές
επισημαίνουν πως, αν ήταν στ’ αλή- θεια τόσο ωφέλιμη, η Γαλικία θα έπρεπε να είναι στην ίδια ζώνη ώρας με τα Κανάρια Νησιά και την Πορτογα- λία. Ακόμα, κάποιες περιοχές που απέχουν πολύ μετα- ξύ τους, όπως η Βαρσοβία, στην Πολωνία, και το Βίγκο της Ισπανίας έχουν την ίδια ώρα αλλά κανείς δε διαμαρ- τύρεται, οπότε μάλλον κάτι είναι λάθος.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα