ΚΟΣΜΟΣ

Οι 15 όροι για να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που διαπραγματεύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους Ουκρανούς για την εκεχειρία, είπε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, για να απαντήσει το Κίεβο ότι οι δύο χώρες είναι σε πόλεμο «και επομένως το μοντέλο της ουδετερότητας της χώρας δεν μπορεί παρά να είναι ουκρανικό», με την διευκρίνιση ότι η χώρα ζητά «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Μόσχα.

Στη συνέχεια, ο Μεντίνσκι κατονόμασε τον στόχο της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ – μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Επιβεβαιώνει την πρόταση της Ουκρανίας και ο Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης Ουκρανίας «όπως η Αυστρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβιβασμός για το τέλος του πολέμου».

«Αυτή είναι μια παραλλαγή που συζητείται επί του παρόντος και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι όροι της αποστρατικοποίησης που θέλει η Ρωσία δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά φαίνεται να υποδηλώνεται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς. Η χώρα θα εξακολουθούσε να έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Κίεβο: «Θέλουμε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας»

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απαντώντας στην ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Η περίπτωση της Αυστρίας

Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.

Σύμφωνα με μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην καταφέρει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Ρωσία.

Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν «πολύ δύσκολες», αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».

Το σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση, από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους «Financial Times» ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ποντόλιακ, στις οποίες προχώρησε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι NewsHour, η θέση της Ουκρανίας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις «είναι πολύ συγκεκριμένη: νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων». Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό «μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τι απαντά η Μόσχα σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας

Μετά από το ρεπορτάζ των FT, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο RIA.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε ότι ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο Λαβρόφ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα γίνει μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact