Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο ζεόλιθος της Θράκης και οι δυνατότητες αξιοποίησής του» με την συμμετοχή πλήθους ειδικών επιστημόνων και καθηγητών του ΔΠΘ, οργάνωσαν ο δήμος Αλεξανδρούπολης και το περιφερειακό τμήμα Θράκης του ΤΕΕ στην Αλεξανδρούπολη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας έγινε αναφορά στο σπάνιας ποιότητας κοίτασμα στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο. Μία σειρά από νομοθετικές και γραφειοκρατικές στρεβλώσεις, αλλά και η εμπλοκή στην υπόθεση ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη, καθυστερούν την εξόρυξή του, η οποία, εφόσον υλοποιηθεί, αναμένεται να συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει ο ζεόλιθος, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει ιδιαίτερα μεγάλη αξία για την ανάπτυξη της περιοχής».
Ο Γεώργιος Παυλίδης αναφέρθηκε και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, «θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, προς όφελος του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ζεόλιθος, ως πρώτη ύλη μπορεί να προσθέσει στην περιφερειακή οικονομία γύρω στα 25 δισεκατομμύρια, ενώ μεταποιημένος μπορεί να προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Εξαιρετική η ποιότητα του εβρίτικου ζεόλιθου
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Θράκης του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην εξαιρετική ποιότητα του εβρίτικου ζεόλιθου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ώθησης της τοπικής κοινωνίας προς την κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών, ώστε να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της εξόρυξης και αξιοποίησης του ζεόλιθου, με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια κώφευαν και άφηναν το θέμα στάσιμο».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Παπαθανασίου ξεκαθάρισε στην παρέμβασή του, με αφορμή και την κριτική που δέχεται το επιμελητήριο για την αρνητική του στάση απέναντι στις εξορυκτικές δραστηριότητες ιδιωτικών εταιριών για τον χρυσό στην Θράκη, ότι «το ΤΕΕ ποτέ δεν τάχθηκε συλλήβδην κατά των εξορύξεων», σημειώνοντας πως «υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ της εξόρυξης χρυσού και της εξόρυξης ζεολίθου».
Ειδική αναφορά, τέλος, από τους ομιλητές έγινε στην χρήση του ζεολίθου στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων, η οποία δίνει πολύ καλά αποτελέσματα μέσα από πειράματα που διεξάγονται. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η χρησιμότητά του ζεόλιθου στη γεωργία, όπου ενδείκνυται για πολλές χρήσεις, μεταξύ των οποίων η θρέψη των φυτών και η φυτοπροστασία, με ιδιαίτερη όμως προσοχή, ώστε ο ζεόλιθος που χρησιμοποιείται να έχει υψηλή καθαρότητα και να τοποθετείται στις σωστές δόσεις.