ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι αλλάζει αφήγημα. Έτοιμος για ειρήνη…

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η καταστροφική συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ «δεν πήγε όπως έπρεπε» και την χαρακτήρισε «λυπηρή». Λυπηρό, πράγματι, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζει. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς έναν ηγέτη να παρακαλά, να εκλιπαρεί και να προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί, ενώ η πραγματικότητα τον έχει ήδη προσπεράσει.

Η ανάρτησή του στο X έρχεται λίγο μετά την απόφαση του Τραμπ να παύσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Για να το πούμε απλά: το πάρτι τελείωσε, η βρύση κλείνει και τα χαμόγελα μετατρέπονται σε ιδρωμένες χειραψίες γεμάτες αγωνία. Ο Ζελένσκι, βλέποντας τον εφιάλτη του να παίρνει σάρκα και οστά, έσπευσε να εκφράσει την «δέσμευση της Ουκρανίας για ειρήνη» και να δηλώσει ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Μήπως τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή;

Η ελπίδα του για μια συμφωνία που θα αφορά «ορυκτά και ασφάλεια» με τις ΗΠΑ, δείχνει έναν ηγέτη που καταλαβαίνει ότι αν δεν έχει στρατιωτική βοήθεια, τουλάχιστον να προσπαθήσει να παίξει το παιχνίδι της γεωπολιτικής επιβίωσης. Η φράση του ότι ελπίζει «πραγματικά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά» δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ευσεβή πόθο, μια αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρήσει κάποια στήριξη έστω και με άλλους όρους.

Αλλά το πιο απογοητευτικό κομμάτι είναι η ατελείωτη δουλικότητα. «Εκτιμούμε πραγματικά πόσα έχει κάνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία». Μα φυσικά! Όταν εξαρτάσαι από ξένα χρήματα και όπλα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις «ευχαριστώ» και να ελπίζεις ότι θα συνεχίσουν να ρίχνουν κόκαλα από το τραπέζι τους.

Και μέσα σε όλα αυτά, ανακαλεί τη στιγμή που ο Τραμπ είχε δώσει Javelins στην Ουκρανία. Ίσως αυτή ήταν η τελευταία καλή ανάμνηση που έχει από την Αμερική. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: πόσες «ευχαριστίες» ακόμα θα χρειαστούν πριν αποδεχτεί πως η Ουκρανία έμεινε μόνη της σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας;

Ο κόσμος αλλάζει, οι γεωπολιτικές ισορροπίες μετατοπίζονται, και ο Ζελένσκι φαίνεται να το συνειδητοποιεί πολύ αργά. Ο χρόνος των ψευδαισθήσεων τελείωσε. Και αν η στρατηγική του βασιζόταν στο ατελείωτο ρεύμα αμερικανικών δολαρίων και όπλων, ήρθε η ώρα να βρει μια νέα στρατηγική.

Η ιστορία, άλλωστε, δεν περιμένει κανέναν.

Ολόκληρη η ανάρτηση Ζελένσκι

Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Ουκρανίας για ειρήνη.

Κανείς μας δε θέλει έναν ατέλειωτο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για να φέρει πιο κοντά τη διαρκή ειρήνη. Κανείς δε θέλει την ειρήνη περισσότερο από τους Ουκρανούς. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ για να πετύχουμε μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια.

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε γρήγορα για να τερματίσουμε τον πόλεμο και τα πρώτα στάδια θα μπορούσαν να είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων και η εκεχειρία στον ουρανό – απαγόρευση των πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, των βομβών στην ενέργεια και σε άλλες πολιτικές υποδομές – και η εκεχειρία στη θάλασσα αμέσως, αν η Ρωσία κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια, θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε όλα τα επόμενα στάδια και να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να συμφωνήσουμε σε μια ισχυρή τελική συμφωνία.

Εκτιμούμε πραγματικά πόσα έχει κάνει η Αμερική για να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Και θυμόμαστε τη στιγμή που τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Πρόεδρος Τραμπ παρείχε στην Ουκρανία Javelins. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Η συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Είναι λυπηρό το τι συνέβη. Είναι καιρός να διορθώσουμε τα πράγματα. Θα θέλαμε η μελλοντική συνεργασία και επικοινωνία να είναι εποικοδομητική.

Όσον αφορά τη συμφωνία για τα ορυκτά και την ασφάλεια, η Ουκρανία είναι έτοιμη να την υπογράψει ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε βολική μορφή. Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας και ελπίζω πραγματικά ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact