Μια νέα έρευνα από το Κολέγιο Dartmouth στο Ανόβερο της Γερμανίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, δείχνει ότι τα βρέφη που θηλάζουν εκτίθενται πολύ λιγότερο στο δηλητήριο αρσενικό, σε σχέση με εκείνα που δεν θηλάζουν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του αρσενικού στα ούρα των βρεφών που θηλάζουν ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα τα βρέφη που τρέφονταν με ειδικό μη-μητρικό γάλα από σκόνη.
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Kathryn Cottingham, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την έκθεση του βρέφους στο αρσενικό και αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Το αρσενικό είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στο νερό, στις πέτρες, στο χώμα, στον αέρα, καθώς και στα φυτά και τα ζώα. Οι πιο κοινές πηγές αρσενικού στον άνθρωπο εκτός από το νερό είναι τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών ρυζιού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην περίπτωση του νερού ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το νερό που βγαίνει απευθείας από το έδαφος, όπως σε ένα πηγάδι.
Η έκθεση σε αρσενικό έχει συσχετισθεί από παλαιότερες έρευνες με τον καρκίνο, τις γαστρεντερικές διαταραχές και άλλες ασθένειες. Η έκθεση σε αυξημένες ποσότητες αρσενικού σε πολύ μικρή ηλικία ή ακόμα και μέσα στην μήτρα της μητέρας έχει συνδεθεί με τον εμβρυϊκό θάνατο, το μειωμένο βάρος γέννησης και τη μειωμένη νοητική λειτουργία του παιδιού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις αρσενικού μεταξύ των βρεφών που θήλαζαν μητρικό γάλα αποκλειστικά ήταν περίπου 7,5 φορές χαμηλότερες από εκείνες των βρεφών που τρέφονταν με γάλα σκόνης. Επιπλέον, οι συντάκτες της έρευνας προσθέτουν, ότι τα επίπεδα αρσενικού στα ούρα φάνηκε να αυξάνονται με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος σκόνης, αλλά -στα ίδια βρέφη- να μειώνονται μέσα σε λίγα λεπτά μόλις εκείνα έπιναν μητρικό γάλα.