Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κυριαρχούν και σήμερα στις ιστοσελίδες, αλλά και στα έντυπα, τόσο των βελγικών, όσο και των ειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα μέσων ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης European Voice δημοσιεύει άρθρο, με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει συνασπισμό κατά της λιτότητας», το οποίο αναφέρεται στη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά, μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, που δεν θα κυβερνήσουν στη χώρα είτε η Νέα Δημοκρατία είτε το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι συντάκτες του δημοσιεύματος επισημαίνουν ότι μοναδικό σημείο στο οποίο συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση τους κατά της λιτότητας. Η εν λόγω συνεργασία, σχολιάζουν, θα καταστήσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα πιο δύσκολες.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν μόνο σε μικρές προσαρμογές, ενώ έχουν αποκλείσει ριζικές αλλαγές.
Στο θέμα του σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρεται και άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου Europolitics υπό τον τίτλο «Ελλάδα: ένας συνασπισμός με σκληρή γραμμή σχηματίστηκε στην Αθήνα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε χρόνο, και μετά από μια ωριαία συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Σημειώνει ότι το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φάνταζε ως ο πιο απίθανος εταίρος για τον ετερογενή ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ακροαριστερές δυνάμεις, αλλά εν τέλει «η αντίθεσή τους για το πρόγραμμα διάσωσης τους ενώνει».
Επιλέγοντας τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την εύκολη λύση, σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου. Μια συνεργασία με το φιλελεύθερο Ποτάμι, προσθέτει, θα ήταν πιο δύσκολη στη διαχείρισή της. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό που θα διακινδύνευε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ωστόσο, δεν μοιράζεται αυτές τις αρχές, σχολιάζει ο συντάκτης. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνεργασία Αριστεράς, Δεξιάς και λαϊκιστών αντανακλά ένα προφίλ κατά της λιτότητας.
Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euobserver δημοσιεύεται, εξάλλου, άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα κάνει στροφή προς τα αριστερά. Τι θα ακολουθήσει;».
Ο αρθρογράφος της πύλης σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα, ο κόσμος σχολιάζει ότι η χώρα αποτελεί τη Λυδία λίθο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει συντριβεί από τη λιτότητα, η ακροδεξιά έχει αυξήσει τα ποσοστά της, τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν διπλασιαστεί, οι μισοί νέοι είναι άνεργοι και ελληνικά παραδεισένια νησιά έχουν ξεπουληθεί σε ολιγάρχες, σχολιάζει ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι η νίκη του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μας βάζει σε αχαρτογράφητα εδάφη όσον αφορά την πολιτική κατά της λιτότητας. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούν να οδεύσουν προς μια νέα οικονομική και πολιτική πορεία, επισημαίνει.
Άλλο δημοσίευμα στην ίδια διαδικτυακή πύλη, με τίτλο «Ο Τσίπρας ορκίστηκε νέος Έλληνας πρωθυπουργό», αναφέρει ότι λίγες μόνο ώρες μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί σκληρά με τα “γεράκια” της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ευρωζώνη, μέσω της επιλογής του να συνεργαστεί με ένα δεξιό κόμμα που αντιτίθεται στη λιτότητα.
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρεται ως νέος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κληρονομήσει ένα «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο», σημειώνοντας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ότι τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να συνδέονται με την ανάκαμψη.