ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώτος ασθενής με ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος στην Αθήνα


Ο 85χρονος ασθενής μολύνθηκε από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική 

Ένας 85χρονος, κάτοικος της Ανατολικής Αττικής είναι το πρώτο «θύμα» του ιού του Δυτικού Νείλου για το εφετινό καλοκαίρι. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο ασθενής που μολύνθηκε από τσίμπημα μολυσμένου με τον ιό κουνουπιού νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του 401 Γενικού Νοσοκομείου.
 
Πρόκειται για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
 
Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες από το 2010 στην Ελλάδα. Κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος κατά το διάστημα αυτό. Το 2010 είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα, άλλα 100 κρούσματα το 2011, το επόμενο έτος 161 κρούσματα και το 2013 άλλα 86 περιστατικά. Συνολικά 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης.
 
Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την χαμηλή κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά όπως παρατηρούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ,  το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.
 
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).
 
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομο-απωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact