Κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.
Αυτές οι κυρώσεις, είπε ο κ. Τζονσον, είναι η πρώτη δόση, καθώς περαιτέρω διείσδυση ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, πέρα από τις επαρχίες του Ντονμπάς, θα συνεπάγονται περαιτέρω κυρώσεις.
Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του πλήρους πακέτου των κυρώσεων που έχει ετοιμάσει η βρετανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της Βρετανίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Ρωσία παραβίασε ένα σημαντικό όριο.
Στην ομιλία του ο κ. Τζόνσον είπε ότι όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της ρωσικής επιθετικότητας που είναι πιθανό να περιλαμβάνει μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Για την ώρα, είπε, η Ρωσία έχει διαπράξει μία «ανανεωμένη εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία και ο Πρόεδρος Πούτιν δημιουργεί πρόσχημα για την πλήρη εισβολή.
«Θα συνεχίσουμε να αναζητάμε διπλωματική λύση έως την ύστατη δυνατή στιγμή, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο τα λόγια μας να μην έχουν αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος Πούτιν να είναι τελείως αποφασισμένος για μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μία «παρατεταμένη κρίση», καθώς αν και του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει πώς το έτος 2022 ένα εθνικός ηγέτης μπορεί με ηρεμία και πρόθεση να σχεδιάζει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα, «παρόλα αυτά οι αποδείξεις με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει ο Πρόεδρος Πούτιν».
Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε πως οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχουν και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνουν».
O πρωθυπουργός του ΗΒ χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Βερολίνου να παγώσει την πιστοποίηση του NordStream 2.
Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε εκ νέου όσους Βρετανούς υπηκόους έχουν παραμείνει στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εν μέσω φόβων για διευρυμένη εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
Μέσω Twitter η κα Τρας επανέλαβε το κάλεσμα του Foreign Office, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία των Βρετανών στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του, έπειτα από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Αυτό «συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολωνία, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βιέννη, στην Αυστρία.