ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο

Έχει μέγεθος μόλις ενός κυβικού χιλιουστού, χωράει δηλαδή στην άκρη ενός κέρματος, είναι δημιούργημα του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μίσινγκαν, αποτέλεσμα δεκαετούς εργασίας και ερευνών, και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μικρότερου μεν αυτόνομου δεν υπολογιστή στον κόσμο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να ενσωματώσουν τον μικροεπεξεργαστή, Michigan Micro Mote (M^3), όπως είναι γνωστός σε μια ευρεία γκάμα συσκευών από τον ιατρικό κλάδο μέχρι τη βαριά βιομηχανία. Θεωρητικά μπορεί να εμφυτευθεί στο ανθρώπινο σώμα, να εκτελεί ηλεκτροκαρδιογραφήματα, να λαμβάνει την πίεση του αίματος ή να καταγράφει τη θερμοκρασία του ασθενή.

Εκτός από αυτό βέβαια πολλές είναι οι εφαρμογές του και στον τομέα της βιομηχανίας,  και δει στην εξόρυξη πετρελαίου αφού υπάρχει η φιλοδοξία να χρησιμοποιηθεί σε πετρελαιοπηγές ώστε να βοηθά στον εντοπισμό άγνωστων θυλάκων, πριν οι έρευνες προχωρήσουν σε νέες περιοχές και νέα κοιτάσματα.

Ενδιαφέρουσα προοπτική είναι και η μετατροπή του σε συσκευή που θα βοηθά στο να μην χάνουμε προσωπικά μας αντικείμενα. Η σκέψη είναι αρκετά απλή: αγοράζεις μερικά M^3 και τα «κολλάς» σε κλειδιά, πορτοφόλια κλπ ενώ με μια κεντρική διαχείριση σε περίπτωση απώλειας μπορείς να εντοπίσεις το αντικείμενο εντός συγκεκριμένων ορίων.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν το πώς θα κατάφερναν να επικοινωνήσουν με μία τόσο μικροσκοπική συσκευή, αλλά και πώς θα κατάφερναν να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της χρησιμοποιούμενης μπαταρίας του συστήματος.

Για το λόγο αυτό κατέληξαν το M^3 να λειτουργεί και να φορτίζεται με το… φως. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στροβοσκοπικό φως υψηλής συχνότητας το M^3 μπορεί να λαμβάνει εντολές από τους χειριστές του. Αντίστοιχα, όταν ο μικροϋπολογιστής ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να τα στείλει πίσω σε έναν κεντρικό υπολογιστή μέσω συμβατικών ραδιοσυχνοτήτων.

Όσο για το θέμα της μπαταρίας, η λύση δόθηκε από το ίδιο το μέγεθός της. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής David Blaauw του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στο CNET «μειώνοντας την ισχύ, μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος της μπαταρίας και στη συνέχεια να μειώσουμε συνολικά το μέγεθος της συσκευής».

«Αυτό που οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι μεγάλο μέρος της ισχύος μίας συσκευής, για παράδειγμα ενός smartphone, στην πραγματικότητα καταναλώνεται από την ίδια την μπαταρία», διευκρινίζει ο καθηγητής David Blaauw.

Ο M^3 είναι έτοιμος να μπει σε παραγωγή, για διάφορες εφαρμογές, ενώ οι ερευνητές που τον δημιούργησαν ήδη εργάζονται στη δημιουργία ακόμη μικρότερων υπολογιστών, τους οποίους αποκαλούν «έξυπνη σκόνη».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact