Ένα πρωτοποριακό ρομπότ που σχεδιάστηκε με στόχο να εξολοθρεύει επικίνδυνους ιούς σε χρόνο-ρεκόρ χρησιμοποιείται επί του παρόντος ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός εντός των νοσοκομείων και να αποφευχθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ονομάζεται «Μικρός Μο» (Little Moe) και μπορεί να καταστρέφει το DNA των ιών με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας. Χρησιμοποιείται σε 250 νοσοκομεία και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου στο Ντάλας όπου νοσηλεύεται ο Αμερικανός που προσβλήθηκε από τον ιό.
Το ρομπότ κινείται με ρόδες και απελευθερώνει Ξένο, ένα μη τοξικό αέριο, ώστε να παράγει την υπεριώδη ακτινοβολία και να καταστρέφει τους ιούς. Εκτοξεύει 1,5 παλλόμενη ακτίνα το δευτερόλεπτο σε απόσταση μέχρι και τρία μέτρα προς κάθε κατεύθυνση και εξολοθρεύει κάθε είδους ιό. Το ρομπότ διατέθηκε στο εμπόριο το 2010 και κάθε μονάδα κοστίζει περισσότερα από 100.000 δολάρια.
Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Xenex δήλωσε πως ο Μικρός Μο καταστρέφει κάθε παθογόνο οργανισμό σε κάθε επιφάνεια αλλά και σε κάθε δυσπρόσιτο σημείο. Δύο μόλις λεπτά αρκούν ώστε ο Μικρός Μο να εξουδετερώσει το DNA του Έμπολα σε μια επιφάνεια, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.
Η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για την αποστείρωση επιφανειών είναι μια γνωστή τεχνική, όμως στην περίπτωση του Μικρού Μο χρησιμοποιείται Ξένο αντί για Υδράργυρος ώστε να επιτυγχάνονται ταχύτερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν Υδράργυρο απολυμαίνουν τους εσωτερικούς χώρους σε αρκετά λεπτά έως και μία ώρα.