ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κρυφός νομισματικός πόλεμος

Η κατάρρευση του ρωσικού νομίσματος -και άλλων νομισμάτων- ανησύχησε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας σε τέτοιο βαθμό που πριν από μερικές ημέρες επέβαλε αρνητικό επιτόκιο στις πολύ υψηλές καταθέσεις.

Όσοι έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια φράγκα σε ελβετική τράπεζα θα πληρώνουν 0,25% για να τους κρατούν τα χρήματά τους. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το αρνητικό επιτόκιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για δανεισμό, ισχύει μόνο για καταθέσεις άνω των 10 εκατομμυρίων.

Και φυσικά η εξέλιξη αυτή διαψεύδει πολλούς Νομπελίστες οικονομολόγους που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν αρνητικά επιτόκια.

Η κίνηση αυτή δεν είναι αρνητική μόνο για τους ολιγάρχες και τους γκάνγκστερ που φυλάνε τα χρήματά τους σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική ζούμε ιστορικές στιγμές… Μόλις μέχρι πριν από λίγο καιρό αρχίσαμε να συνηθίζουμε σε μηδενικά επιτόκια και πλέον έχουν αρνητικά επιτόκια.

Οι Ελβετοί επιχειρούν να απαντήσουν στους νομισματικούς πολέμους από το 2011 όταν η ευρωπαϊκή κρίση οδηγούσε τόσο πολλά κεφάλαια προς το ελβετικό φράγκο που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας χρειάστηκε να δημιουργήσει ανάχωμα στο ευρώ.

Η πτώση του ρουβλίου φέτος -έχει υποχωρήσει κατά πάνω από 50% έναντι του αμερικανικού δολαρίου- είναι το πιο δραματικό επεισόδιο της πρόσφατης αναταραχής στις νομισματικές αγορές. Όμως δεν είναι η πιο σημαντική.

Το ιαπωνικό γιεν έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από το καλοκαίρι. Είναι πλέον τόσο φθηνό που συμφέρει να αγοράσεις ένα καινούργιο iPhone στο Τόκιο και να το στείλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υποχώρηση του γιεν δεν είναι «ατύχημα». Είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Το αδύναμο γιεν είναι θετικό για τις θέσεις εργασίας και τη βιομηχανία, καθώς οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές στην Ιαπωνία, ενώ οι Ιαπωνικές εξαγωγές είναι πιο ελκυστικές στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η ευρωζώνη παλεύει, ενώ υπάρχουν ακόμη και σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
Το κινεζικό γουάν έχει ενισχυθεί κατά περίπου 20% παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το κρατά σε χαμηλά επίπεδα για να ενισχύει τις εξαγωγές.

Όπως φαίνεται, οι δύο σημαντικότερες ασιατικές οικονομίες βρίσκονται λίγο πριν μπει το 2015 σε ένα νομισματικό πόλεμο… στα χαρτιά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact