ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου βαυκαλίζεται: Πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα!


Ποιες ιδέες του ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός για την Ευρώπη, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει ανατρεπτικές – Η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης, να δημιουργηθεί ένα Erasmus για ανέργους και να φτιάξουμε κοινό ευρωπαϊκό στρατό και κοινή φορολογική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων

Να τονώσει ο ευρωπαικό προφίλ του θέλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο της Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, την περασμένη Τετράρτη στις 3 Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στο συνέδριο αυτό ήταν και ο λόγος που δεν παρέστη στην πολιτική εκδήλωση για την επέτειο των σαράντα χρόνων από τη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ήταν βασικός ομιλητής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ευρώπης σήμερα, ενώ ήταν ελάχιστες οι ειδικές αναφορές του στην Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε μια σειρά από σκέψεις για το μέλλον τις Ευρώπης και αφού ολοκλήρωσε είπε: “Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά”.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη είχε επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις και πρόσθεσε πως η Ένωση απώλεσε την “ήπια ισχύ” και τη δυνατότητά να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

«Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά μας με ένα στενό, εθνικό ή εθνικιστικό τρόπο, αγνοώντας πως οι εξελίξεις γύρω μας, σύντομα θα επηρεάσουν τα πραγματικά μας εθνικά συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου και επεκτάθηκε στις εμπειρίες που θα έπρεπε να έχει αποκομίσει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση:
-Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, όχι στη δογματική λιτότητα.
-Συλλογικές απαντήσεις ώστε να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των κρίσεων. 
-Δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για αλλαγές στις κοινωνίες μας.

Αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε πως έχουν γίνει επιτεύγματα και τόνισε πως μπορούν και πρέπει όσοι λόγω και της κρίσης είχαν επιφυλάξεις έναντι της Ελλάδας, να την βλέπουν με εμπιστοσύνη.

Για τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ευρώπη είπε πως συνεχίζουν να υπάρχουν ανισορροπίες και πρόσθεσε ότι ένα κοινό νόμισμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μέσα σε πολλαπλές αγορές ομολόγων, με διαφορετικά επιτόκια, δίχως μια κανονική τραπεζική ένωση.
  
Παρατήρησε πως η πραγματική οικονομία παραμένει στεγνή από την έλλειψη ρευστότητας και ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μία ποσοτική χαλάρωση, αλλά ο μηχανισμός μετάδοσης αυτών των μέτρων είναι προβληματικός και οι διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εντός της Ευρωζώνης, δεν θα έχουν ενιαία επιτόκια.
 
Ο κ. Παπαδρέου είπε ακόμα ότι σε σχέση με το πολιτικό ζήτημα θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις:

“Επιθυμώ περισσότερη Ευρώπη. Επιθυμώ μια τραπεζική ένωση. Συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών. Ευρωομόλογα για την αντιμετώπιση και των επιμέρους χρεών αλλά και την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ευρώπη μπορεί να γίνει υπόδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης κι αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σήμερα. Χρειαζόμαστε συντονισμένη κοινωνική πολιτική για την ανεργία. Για παράδειγμα, ένα Erasmus για τους άνεργους. Χρειαζόμαστε κοινή Άμυνα – κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Κοινή φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Όχι όμως να τα φορτώσουμε όλα αυτά σε μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη ισχύ στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ή σ’ ένα ευρωπαϊκό διευθυντήριο”.
 
Πέραν αυτών κατέθεσε την ιδέα για έναν Ευωπαϊκό “Δήμο”, όπως είπε με κοινωνικό και πολιτικό χώρο για συμμετοχική δράση πέρα από σύνορα. Αναρρωτήθηκε, δε:
“Γιατί όχι άμεση εκλογή του Προέδρου της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες;
Γιατί όχι δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη;
Γιατί όχι κοινές πολιτικές μετανάστευσης, δίνοντας πανευρωπαϊκά δικαιώματα στους ανθρώπους αυτούς.
Γιατί όχι μια κοινή πολιτική ιθαγένειας;
Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για διαβούλευση πάνω στις πολιτικές μας;”.
“Ξέρω πως πηγαίνω κόντρα στο ρεύμα με αυτά”, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
 
Ο κ. Παπανδρέου είχε την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, με τον οποίο είχαν δημόσια συζήτηση. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου η συζήτηση πραγματοποιήθηκε αφού είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “οι αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν και από τους δύο θετικές. Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί πολύ νωρίτερα”. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι “είναι αναγκαίο να συνοδευτούν από αποφάσεις που θα ενισχύουν μια κοινή πολιτική δημοσίων επενδύσεων, ιδιαιτέρως για την πράσινη – βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, ώστε και να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα των υποδομών για το κοινό καλό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μείζον ζητούμενο και να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστική εκεί που μπορεί να έχει την υπεροχή, έναντι των αναδυόμενων αγορών”.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact