Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να… ζυγίσουν τον γαλαξία μας. Εχουν γίνει διάφορες μετρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν διάφορα αποτελέσματα.
Η τελευταία μέτρηση δείχνει ότι ο γαλαξίας μας είναι πολύ ελαφρύτερος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Οι μετρήσεις
Οι πρώτες μετρήσεις του βάρους του γαλαξία μας έγιναν με υπολογισμό της ύλης που υπάρχει μόνο στις εσωτερικές περιοχές του γαλαξία μας.
Αυτές έδειχναν ότι ο Μίλκι Γουέι έχει μάζα τρία τρισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.
Πριν από ένα χρόνο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου προχώρησαν σε μια νέα μέτρηση της μάζας του γαλαξία μας συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά και την ύλη στις εξωτερικές περιοχές του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο γαλαξίας μας έχει μάζα 800 δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ηλιου.
Τα σμήνη
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια νέα μέτρηση επιλέγοντας διαφορετική μέθοδο από εκείνες των προηγούμενων μετρήσεων.
Επέλεξαν ως «δείκτη» αστρικά σμήνη που βρίσκονται στις εξωτερικές περιοχές του γαλαξία και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Yeti για να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο γαλαξίας μας έχει μάζα μόλις 210 δισ. φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδος τους είναι η ακριβέστερη από όλες όσες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για την μέτρηση του Γαλαξία.
Η ανακάλυψη της μάζας του γαλαξία μας θα επιτρέψει στους ειδικούς να τον μελετήσουν καλύτερα. Η νέα μέτρηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».
ΠΗΓΗ: tovima.gr