Για την προκήρυξη της ΕΥΠ
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην προκήρυξη της ΕΥΠ που ζητά, μεταξύ άλλων και τέσσερις μεταφραστές «μακεδονικής (νοτιοσλαβικής) γλώσσας».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην προκήρυξη η γλώσσα προσδιορίζεται «ακριβώς όπως είναι ο χαρακτήρας της γλώσσας και όπως προσδιορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ανάγκης των προσλήψεων από την ΕΥΠ, καθώς θα πρέπει να έχει ανθρώπους που να μιλάνε τη γλώσσα των Σκοπίων. «Πώς αλλιώς θα γινόταν; Στο Google Translate θα το έβαζαν;», αναρωτήθηκε.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Κατρούγκαλου στο News24/7 έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, διαβάζουμε μόλις σήμερα ότι η ΕΥΠ θα κάνει 302 προσλήψεις -και τώρα σας ρωτάμε με την άλλη σας ιδιότητα την κυβερνητική, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών- και ζητάει να γνωρίζουν τη μακεδονική γλώσσα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι 302. Έχει βάλει ως προσόν για ορισμένους από τις προσλήψεις που πρέπει να κάνει ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αυτό λέω, ορισμένοι από αυτούς να γνωρίζουν την μακεδονική γλώσσα …
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αν διαβάσατε καλά την προκήρυξη θα βλέπατε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μακεδονική γλώσσα είναι το θέμα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Λέω, αν διαβάσετε καλά την προκήρυξη λέει «μακεδονική (νοτιοσλαβική)» ακριβώς όπως είναι ο χαρακτήρας της γλώσσας και όπως προσδιορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι θα τη λέμε από εδώ και πέρα «μακεδονική (νοτιοσλαβική)»;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ότι ανήκει σε αυτή την οικογένεια και θυμίζω γιατί πράγματι πρέπει να θυμόμαστε τα πράγματα και να έχει ιστορική μνήμη ο τόπος μας, ότι το 1928 όταν έγινε η πρώτη καταμέτρηση στο πλαίσιο της απογραφής της χρήσης διαφορετικών γλωσσών, τότε την έλεγαν «μακεδονοσλαβική».
Όταν έγινε για τελευταία φορά απογραφή επίσημη κρατική το 1951 την είπαν απλώς «σλαβική» που αντιλαμβάνεστε ότι το έκαναν για να αποφύγουν την «κακή λέξη», την «ακατανόμαστη», μολονότι δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μια σλαβική γλώσσα. Είναι σαν να καταγράφονταν ως «ινδοευρωπαϊκή». Τώρα λέμε ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κατρούγκαλε να μας πείτε λίγο και αυτές οι προσλήψεις σε ποιό σκοπό κατατείνουν; Δηλαδή τί θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν είμαι στο αρμόδιο Υπουργείο, είναι προσλήψεις που τις οργανώνει η ΕΥΠ για τις ανάγκες της χώρας. Νομίζετε δεν χρειάζεται μια χώρα να έχει Υπηρεσία Πληροφοριών;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, απλώς ειδικά με γνώση της μακεδονικής/ νοτιοσλαβικής γλώσσας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Γιατί προφανώς για να μπορεί μια Υπηρεσία Πληροφοριών να παρακολουθεί με εγκυρότητα τι γίνεται σε μια άλλη χώρα, πρέπει να έχει ανθρώπους που να μιλάνε τη γλώσσα της. Πώς αλλιώς θα γινόταν; Στο Google Translate θα το έβαζαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, μέχρι τώρα τί γινόταν που δεν ήταν και τόσο καλές οι σχέσεις;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μέχρι τώρα κα Σπανού, όλα τα πράγματα στο ελληνικό κράτος ήταν τέλεια και δεν πρέπει ν’ αποκλίνουμε από αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα ειρωνεύεστε, δεν απαντάτε φαντάζομαι.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε θέλω να σας ειρωνευτώ, συγνώμη, αν το πήρατε σαν προσωπική ειρωνεία, σας δηλώνω ότι καμία πρόθεση παρόμοια δεν είχα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, στο θέμα το μακεδονικό μετά την υπογραφή και του πρωτοκόλλου χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της ένταξης της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τί πρέπει να κάνει από δω και πέρα η Αθήνα και τί πρέπει να κάνουν από δω και πέρα τα Σκόπια;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι υποχρεώσεις είναι ουσιαστικά όλες στην άλλη πλευρά. Αυτοί έχουν ξεκινήσει ν’ αλλάζουν τώρα τις πινακίδες στα σύνορα, ν’ αλλάζουν τις πινακίδες τους δρόμους, ν’ αλλάζουν τα έγγραφα, να βάζουν μια σφραγίδα στα υφιστάμενα διαβατήρια μέχρις ότου εκδώσουν τα καινούργια που θα λένε το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας, έχουν ήδη ενημερώσει τις 190 χώρες όλου του κόσμου ότι δεν πρέπει πια να την αποκαλούν «Μακεδονία», αλλά να την αποκαλούν «Βόρεια Μακεδονία».
Αν κάνετε μία μικρή αναζήτηση στα νέα στο διαδίκτυο θα δείτε πια ότι έτσι την ονομάζουν και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αυτό το τραγικό ατύχημα του λεωφορείου στη Βόρεια Μακεδονία γράφει το ΒΒC ότι έχει γίνει, όχι στη «Μακεδονία» σκέτα όπως μέχρι τώρα. Αυτοί λοιπόν βρίσκονται μπροστά σ’ ένα τιτάνιο έργο που δεν ήταν μόνο ψυχολογικά δύσκολο ν’ αλλάξουν τ’ όνομά τους, και γι’ αυτούς ήταν η ψυχή τους, δεν ήταν μόνο για μας, αλλά και γραφειοκρατικά τεράστιο, ν’ αλλάξεις όλη την εμφάνιση της χώρας σου στα δημόσια έγγραφα, στα δημόσια κτίρια, στους δημόσιους θεσμούς, ακόμα και στους ιδιωτικούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης λέει, βήμα-βήμα θα τους παρακολουθεί όταν γίνει Πρωθυπουργός, για να βάζει βέτο σε κάθε προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει και για σας αν είσαστε εσείς κυβέρνηση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι πάλι ένα από τα fake news που είχε στην αρχή διακινήσει η Νέα Δημοκρατία, ότι τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιτρέπει να παρακολουθούμε το πώς εξελίσσονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει μόνο συμφωνούμε να ξεκινήσουν, και μάλιστα μόνο σε ό,τι αφορά τη χρήση του ονόματος.
Για να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν, θα πρέπει να σεβαστούν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο κατ’ αρχάς και επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας στις οποίες εμπεριέχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πραγματικότητα έχουμε πρόσθετο διαδικαστικό μέσο να ελέγχουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας, ακριβώς μέσω της ένταξης. Κι ενώ, ξαναλέω, στην αρχή η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι τάχα αυτό δεν το επιτρέπουν οι Πρέσπες, η Συμφωνία των Πρεσπών, ήρθε στις 29/1 ρητή δήλωση, συνέντευξη του κ. Χαν και μάλιστα σε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, που επιβεβαίωσε τη δική μας θέση. Απλώς έχει μια αδυναμία η Νέα Δημοκρατία ν’ αναπτύξει αφήγημα που να βασίζεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ν’ αναμένουμε κάτι που να αφορά νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ανά καιρούς συμφωνηθεί. Κι από κει και πέρα να δούμε αν μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα σ’ αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει τέτοια προοπτική σύντομα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, φυσικά, συμφώνησαν οι δυο Υπουργοί Άμυνας να συναντηθούν σε τεχνικό επίπεδο τα κλιμάκια τα υπηρεσιακά, τα στρατιωτικά, να δούμε ακριβώς τί γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Και υπογραμμίζω, γιατί αυτή είναι η ουσία, ότι το πρώτο βήμα είναι η οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης, είναι το πρώτο βήμα για ν’ αρχίσουμε να μιλάμε ξανά σοβαρά επί της ουσίας για τα προβλήματα που μας χωρίζουν, που είναι η δεύτερη φάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «Γαλάζια πατρίδα», η άσκηση που είναι μπροστά μας, σας ανησυχεί;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας, εξακολουθεί να έχει έντονα χαρακτηριστικά αναθεωρητισμού. Ακριβώς επειδή τέτοια είναι η πολιτική της Τουρκίας, εμείς βασιζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο. Και θέλουμε αυτόν τον διάλογο να τον επανενεργοποιήσουμε. Δεν ανησυχούμε για πράγματα τα οποία γνωρίζουμε, είμαστε σε εγρήγορση απέναντι σ’ αυτά, θέλουμε όμως να προωθήσουμε αυτό που πάντοτε ήθελε η χώρα μας: Να έχουμε αντιπαράθεση, όχι φραστική, ρητορική πολεμική, πολύ λιγότερο αντιπαράθεση με παρουσία στρατιωτικών μέσων στα σύνορά μας, αλλά αντιπαράθεση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τριμερής σας σε επίπεδο Ηγετών στην Κνωσό της Κρήτης πότε θα γίνει; γιατί βλέπουμε μια αναβολή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό κ. Υπουργέ. Κι εκεί θα έρθει τελικά ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Πομπέο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εξακολουθούμε να έχουμε αυτό ως στόχο. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών γιατί ακριβώς είναι μια πολύ βεβαρημένη περίοδος γι’ αυτόν, αν και έχουμε κι από την αμερικανική πλευρά διαβεβαιώσεις ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία αυτή. Εξακολουθεί ν’ αποτελεί στόχο μας εντός του Μαρτίου να γίνει η υπογραφή της Διεθνούς Συνθήκης για τον EastMed.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα του Αιγαίου, αναμένεται κι εκεί ν’ αναζωογονηθεί ο διάλογος;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι διερευνητικές επαφές είναι κατά κάποιον τρόπο το αποκορύφωμα του προγραμματισμού τον οποίο έχουμε σχεδιάσει, γιατί αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι δυο καταληκτικές φάσεις αυτού του οδικού χάρτη που έχουμε ουσιαστικά σκιτσάρει με την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και την επανέναρξη των διερευνητικών.
Αλλά αυτά, για να καταλήξουμε σ’ αυτά, πρέπει να έχουμε προχωρήσει βήμα-βήμα, από το στοιχειώδες, στην οικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης, στις επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, σε επαφές πάλι σε αντίστοιχο επίπεδο συνεχώς κλιμακούμενο, για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι υπάρχει διάθεση από την άλλη πλευρά να συζητήσει σοβαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για να δούμε αν θα βγάλουμε και μια άλλη σημαντική είδηση. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, θα γίνει φέτος, να την περιμένουμε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Φυσικά, είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση, στις άμεσες προτεραιότητές μας, και θα γίνει και γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με Ιταλία και με Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε το βλέπετε αυτό; Μέχρι το καλοκαίρι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι ρεαλιστική πρόβλεψη μέχρι το καλοκαίρι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα έρθει με Προεδρικό Διάταγμα όπως αρχικά σχεδιαζόταν ή με νόμο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η δική μου άποψη ως Συνταγματολόγου ενόψει του άρθρου 27, είναι ότι θέλει ειδικό νόμο. Βέβαια εκεί υπάρχουν και άλλες απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ενημερώσετε γι’ αυτό την αντιπολίτευση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εννοείται. Να ολοκληρώσω, πέραν του συνταγματικού θέματος, έχει ήδη τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση να γίνει με νόμο, ώστε να υπάρξει και ο αναγκαίος δημόσιος διάλογος στη Βουλή και να μην υπάρχει και καμιά αμφιβολία ως προς τη συνταγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε με δυο κουβέντες, τί θα περιλαμβάνει αυτή ή επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δε θα το κάνω αυτό on air και απ’ το ραδιόφωνο, έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σ’ επίπεδο χαρτογράφησης, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν πλήρως τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και με τρόπο συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιλαμβάνει και τα Κύθηρα για παράδειγμα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μιλάμε για το Ιόνιο σε μια πρώτη φάση, όπως ορίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες της χαρτογράφησης στο Ιόνιο και μετά φυσικά θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές. Αλλά ακριβώς επειδή η άμεση σκοπιμότητα της πρώτης αυτής επέκτασης αφορά στις ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, ξεκινάμε με Ιόνιο.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες 1 2