Η κριτική κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς καθώς και τα fake news που διαδίδονται μέσω των social media οδήγησαν το καθεστώς στην Τουρκία να διακόψει την λειτουργία του Twitter
Η πρόσβαση στο Twitter ήταν αδύνατη σήμερα σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής στο διαδίκτυο για την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στον φονικό σεισμό.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο twitter στην Τουρκία.
Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη “σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία”.
Σημειώνεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί -μεταξύ και των πραγματικών συγκλονιστικών εικόνων- και παραποιημένο υλικό από εικόνες και βίντεο που δείχνουν μεταξύ άλλων ένα «τσουνάμι» ή ένα παιδί να κλαίει για τους γονείς του.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου έχουν εξετάσει ψεύτικες εικόνες και βίντεο που κοινοποιήθηκαν και προβλήθηκαν χιλιάδες φορές, δείχνοντας σκηνές που φέρεται ότι να αναφέρονται στον σεισμό ή τα επακόλουθά του.
Έτσι, μια σειρά από εικόνες στο Facebook, το Instagram και το Twitter, που υποτίθεται ότι δείχνουν πανικό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τον σεισμό στην Τουρκία, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες αλληλεπιδράσεις.
Οργή κατά Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές
Την ίδια ώρα «Καζάνι» που βράζει κατά του Ερντογάν είναι η Τουρκία, λόγω της διαχείρισης της κρίσης, με τους δυο μεγάλος φονικούς σεισμούς, την ώρα μάλιστα που τα θύματα ξεπερνούν τις 8.500, ενώ όσο οι ώρες περνούν η ανεύρεση επιζώντων κρίνεται όλο και πιο δύσκολή.
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τα φονικά Ρίχτερ που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, όμως όπως θέλησε να τονίσει οι επιχειρήσεις βελτιώνονται.
Η παραπάνω ομολογία Ερντογάν, επιβάρυνε την κριτική που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση, σχετικά με την διαχείριση της καταστροφής. Μάλιστα, ιδιαίτερα έντονη είναι και η κατακραυγή των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.
Ενδεικτικά είναι τα λόγια του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος ανέφερε ότι «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν».
Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, δέκα επαρχίες της τουρκικής επικράτειας που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.