Όλο και μεγαλώνει και μάλιστα με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς η λίστα των διαβητικών ασθενών στην χώρα μας, με τουλάχιστον 35.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
Μάλιστα, το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα 500 εξ αυτών κατά μέσο όρο αφορούν σε παιδιά κάτω των 16 χρόνων.
Επί συνόλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 900.000 άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ο δαπάνες αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) – ημέρα ορόσημο από τα Ηνωμένα Έθνη για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη- από τους ειδικούς της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας.
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα φωταγωγήσει με το «μπλε φως» που αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα του διαβήτη, τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, επί της οδού Πανεπιστημίου, για να τονιστεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική διάσταση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Τις εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις που λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης ανέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κ. Αλέξιος Σωτηρόπουλος, λέγοντας πως «η θεαματική αύξηση του διαβήτη τύπου 2 τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και στους εφήβους, οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας.
Συνεπώς, η αντιμετώπιση της νόσου εστιάζεται κυρίως στην προαγωγή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση και κυρίως ο τρόπος διατροφής, που έχουν ως στόχο την απώλεια του σωματικού βάρους, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισης του και είναι αποτελεσματικά μέσα πρόληψής του».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η υφυπουργός Υγείας, κα Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε πως σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν συσταθεί Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, καθώς και την παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους ασθενείς.
Τις οικονομικές επιπτώσεις της ασθένειας παρουσίασε η πρόεδρος της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κα Ελπίδα Πάβη, λέγοντας πως ο σακχαρώδης διαβήτης λόγω της υψηλής συχνότητας εκδήλωσης αλλά και των αναγκών των πασχόντων, ευθύνεται για σημαντικές υγειονομικές δαπάνες στα συστήματα υγείας.
Βασικός παράγοντας για το κόστος της νόσου είναι η ρύθμιση του διαβήτη σύμφωνα με την ειδικό: «Μελέτες για την Ελλάδα δείχνουν ότι το μέσο άμεσο ιατρικό κόστος ανά ασθενή με διαβήτη τύπου 2 ανά έτος ανέρχεται σε περίπου 1.300 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επιπλοκών. Το κόστος αυτό διαφοροποιείται σε 983 ευρώ για ασθενείς με ρυθμισμένο διαβήτη, και σε 1.570 ευρώ για τους μη ρυθμισμένους διαβητικούς. Αν συμπεριληφθούν οι επιπλοκές, το κόστος αυξάνεται σε περίπου 2.900 ευρώ».
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) κυρία Σοφία Μανέα χάρισε σε όλους ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που αποδεικνύει ότι η ζωή με το διαβήτη δεν σταματά, αλλά γίνεται ακόμη πιο δημιουργική: «Η κάθε αρχή είναι δύσκολη όμως στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι ότι η συνύπαρξη με το διαβήτη είναι μια σχέση ειλικρινής που θα σε ανταμείψει αν και εσύ φερθείς έξυπνα. Ναι το ότι έχω διαβήτη, με κάνει διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό όμως αποτελεί και το μυστικό για την ποιότητα της ζωής μου. Ίσως αν δεν ερχόταν ο διαβήτης, δεν θα μπορούσα σήμερα να σας το επιβεβαιώσω».