ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: “ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ
«Ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτου και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας.
Έτσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε την κοινή εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου με την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως η σχέση που ενώνει την Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και μίλησε για το «όραμα του» που είναι οι ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα να περάσουν σε άλλο στάδιο και να γίνουν πρότυπο φιλίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε την τεράστια σημασία, όπως είπε, που δίνει η Τουρκία στη σταθερότητα της Ελλάδας.
Ακόμα, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών λέγοντας πως «ήρθε ο καιρός των επιχειρηματιών» και σχολίασε πως όσο αναπτύσσεται αυτή η συνεργασία τόσο μειώνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων.
«Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα.
Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γείτονα. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών.
Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη.
Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συνεργασίας», ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ακόμα, επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.