Η πραγματικότητα του Aids στη χώρα μας μετρά 15.000 Έλληνες οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με τον ιό HIV. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μόλις το 75% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Που είναι το υπόλοιπο 25%;
Κάπου εδώ αρχίζει το πιο ανησυχητικό μέρος του όλου θέματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κέντρου αυτού, το 25% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, καθώς ουδέποτε μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν τις απαιτούμενες εξετάσεις. Είτε από αμέλεια, είτε από φόβο, οι άνθρωποι αυτοί ζουν με το Aids, χωρίς φαρμακευτική αγωγή και συνεχίζοντας το ελεύθερο σεξ μεταδίδοντας τον ιό στους ερωτικούς συντρόφους του.
Ο φόβος μιας τέτοιας εξέτασης είναι απολύτως φυσιολογικός, ενώ η αναμονή των αποτελεσμάτων είναι τρομερά ψυχοφθόρα. Αξίζει όμως τον κόπο. Όσο για τον φόβο διαρροής των αποτελεσμάτων; Είναι το λιγότερο που θα πρέπει να σας ανησυχεί, διότι η συγκεκριμένη εξέταση καλύπτεται, ίσως αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη, από το ιατρικό απόρρητο.
Αν λοιπόν υποπτεύεστε ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να έχετε προσβληθεί από τον ιό ή ανησυχείτε πως κάποια από τις ερωτικές συνευρέσεις σας είναι «ύποπτη» το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
Το πρώτο στάδιο
Κατά το διάστημα αμέσως μετά τη μόλυνση, αυτό της πρωτολοίμωξης, αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα του HIV τόσο στο αίμα όσο και στις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων. Παρόλα αυτά, το τεστ αντισωμάτων HIV είναι αρνητικό ή αδύνατο να προσδιοριστεί διότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του ιού περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
Με το που θα αισθανθείς πως υπάρχει περίπτωση μια πολύ πρόσφατη ερωτική συνεύρεση που είχες να ήταν τελικά ιδιαιτέρως επικίνδυνη για HIV, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την πλησιέστερη Μονάδα Λοιμώξεων για να διαπιστωθεί πρώτον, αν κρίνεται αναγκαίο να κάνεις το ειδικό RNA τεστ που ανιχνεύει τον ιό HIV στο αίμα πριν προλάβουν να αναπτυχθούν αντισώματα και δεύτερον, αν πρέπει χρειάζεται αντιρετροϊκή προφύλαξη για να αποφευχθεί η χρόνια λοίμωξη.
Η εξέταση που πρέπει να κάνεις
Ευτυχώς, πλέον οι εξετάσεις για το Aids είναι πολύ πιο αξιόπιστες και είναι δυνατόν ο ιός να εντοπιστεί αφού περάσουν 14 ημέρες μετά από μια επικίνδυνη επαφή. Το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου, πραγματοποιείται πλέον και στην Ελλάδα και ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επαφή.
Που να απευθυνθείς
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 4ης γενιάς τεστ αίματος για τον ιό HIV μπορεί να πραγματοποιηθεί στα έξι ακόλουθα Κέντρα Αναφοράς AIDS:
- Στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός
- Στον Ευαγγελισμό
- Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
- Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
- Στο Βενιζέλειο – Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
- Στο Ι.Κ.Α Αλεξανδρούπολης
Το πλέον βέβαιο είναι πως δεν πρέπει να αγνοούμε τον κίνδυνο και για το λόγο αυτό καλό θα είναι να εξεταζόμαστε όσο το δυνατό συχνότερα, αφού πλέον η εξέλιξη της Επιστήμης είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και η θετική διάγνωση για HIV, δεν σημαίνει πλέον θανατική καταδίκη.