Μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έρχεται να αμφισβητήσει την ορθότητα του να κάνουμε εξετάσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με άδειο στομάχι.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ανέλυσαν τις βιοχημικές εξετάσεις των λιπιδίων από 16.000 άνδρες και γυναίκες.
Οι 10.000 από τους εθελοντές έδωσαν αίμα μετά από 8 ώρες νηστείας, ενώ οι υπόλοιποι 6.000 δεν ήταν νηστικοί.
Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για διάστημα 14 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις με γεμάτο ή με άδειο στομάχι αποτελούσαν καλύτερο προάγγελο καρδιοπάθειας και θανάτου.
Κατά τα αναμενόμενα, τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, «κακής» (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου.
Όταν, ωστόσο, συγκρίθηκαν οι εξετάσεις όσων είχαν δώσει αίμα έπειτα από πολλές ώρες νηστείας με εκείνες όσων είχαν δώσει αίμα «φαγωμένοι», δεν βρέθηκε διαφορά στα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σριπάλ Μπάνγκαλορ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, εξήγησε σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα: «Έως σήμερα καμία μελέτη δεν έχει βρει ισχυρά στοιχεία ότι η προγνωστική αξία των αιματολογικών εξετάσεων για την καρδιά, επηρεάζεται από τη λήψη αίματος με γεμάτο ή με άδειο στομάχι».
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι εξετάσεις με γεμάτο στομάχι έχουν την ίδια αξία στην πρόγνωση της καρδιοπάθειας με εκείνες με άδειο στομάχι.
«Πρέπει να πάψουμε να λέμε στους ασθενείς να μένουν νηστικοί επί 8 έως 12 ώρες πριν δώσουν αίμα», σημειώνει καταληκτικά ο δρ Μπάνγκαλορ.