Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μία αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μία κλιμάκωση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Γράφει ο Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας με τη ΝΔ.
Η κλιμακούμενη αυτή ένταση έχει σαφώς υπαίτιο. Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο της πρόκλησης και της αλαζονείας. Η ηγεσία της γείτονος επιδιώκει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία αναζητώντας το ζωτικό χώρο που της στέρησε η εξέλιξη της Ιστορίας. Άναζητούν το χώρο που διαχειρίστηκαν ως κατακτητές.
Στη σύγχρονη εποχή, όπου ο διάλογος μπορεί να προλάβει οποιαδήποτε διένεξη, πόλεμο και καταστροφή, παρουσιάζεται ένα κράτος να προσπαθεί να επιβάλλει τετελεσμένα με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και με την αλαζονική ρητορική. Είναι ξεκάθαρη η διάσταση νοοτροπίας και προσέγγισης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας σχετικά με τον τρόπο που οι δύο μεριές αντιμετωπίζουν την επίλυση διαφορών.
Από την μία μεριά η Ελλάδα και το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών μιλούν για διάλογο στα πλαίσια του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με την υποχρέωση της Τουρκίας να απομακρύνει τα πολεμικά της πλοία από την θαλάσσια περιοχή, ενώ αντίθετα η Τουρκία προτείνει «διάλογο άνευ προϋποθέσεων», ενώ παράλληλα ζητά να απομακρύνει η Ελλάδα τα πολεμικά πλοία από τον ελληνικό, ζωτικό, θαλάσσιο χώρο.
Το πιο προκλητικό σε όλη αυτή τη διένεξη είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται οι ηγέτες του τουρκικού κράτους. Οι ανεπίτρεπτες εκφράσεις και αναφορές με περιπαικτικό τρόπο στην καταστροφή της Σμύρνης και στη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου, στο Πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης και εν γένει στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, δείχνουν ανθρώπους, οι οποίοι εν τέλει δεν επιδιώκουν μόνο να ακουστούν στο πολιτικό τους κοινό και να το συσπειρώσουν. Αυτά τα επαίσχυντα σχόλια είναι ο καθρέφτης αυτών που πιστεύουν. Η απάντησή μας σε όλα αυτά αίσχη είναι η ψυχραιμία και η ετοιμότητα.
Η Ελλάδα μες στην Ιστορία της αντιμετώπισε πολλούς κινδύνους και απειλές. Καθώς, φέτος γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας θυμόμαστε ότι ο βασιλιάς Λεωνίδας και ο Θεμιστοκλής δε φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πανστρατιά των Περσών, ενώ στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο ευρωπαϊκός στόλος διέλυσε τον οθωμανικό και ουσιαστικά τελείωσε οποιεσδήπτε βλέψεις των Οθωμανών για κυριαρχία σε όλη την Ευρώπη.
Η Ιστορία διδάσκει ότι για να επικρατεί η Ειρήνη, πρέπει να κατέχουν στρατιωτική ισχύ οι δυνάμεις που θέλουν την Ειρήνη. Για αυτό το λόγο και ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδας μπαίνει σε νέα εποχή. Η στρατιωτική ισχύς των φιλειρηνικών κρατών ενισχύει την Ειρήνη και σταθεροποιεί τις περιοχές, στις οποίες υπάρχουν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, όπως η Τουρκία. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και τριών μεγάλων θρησκευτικών πολιτισμών.
Σε ένα στενό σχετικά γεωγραφικό χώρο με πλούσια κοιτάσματα. Το σπουδαίο είναι ότι Άίγυπτος, Ισραήλ, Ηνωμένα Άραβικά Εμιράτα, Σαουδική Άραβία, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Με την απόλυτη στήριξη της Γαλλίας και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. θα πορευτούμε με ένα βασικό γνώμονα: την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιώματων, της Ιστορία μας, του πολιτισμού, της Ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο, της ευημερίας των ανθρώπων μας. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ιστορία, την Ελλάδα και τους Ελληνες.