Μια νέα τεχνολογία με αισθητήρες βοηθάει τους αγρότες να μετρούν τα βοσκοτόπια τους.
Το Ινστιτούτο Γεωργίας της Τασμανίας δοκιμάζει μια νέα μηχανή που φωτογραφίζει τους περιφραγμένους χώρους βοσκής και με τη βοήθεια δεδομένων από δορυφόρους, μπορεί να καθορίζει πόσα ζώα μπορούν να βοσκήσουν σε ένα λιβάδι.
«Αυτή τη στιγμή βγαίνουμε και κάνουμε έναν υπολογισμό με το μάτι της ιδιοκτησίας για να κάνουμε έναν προϋπολογισμό των ζωοτροφών που χρειαζόμαστε, για να δούμε αν φτάνουν για τα ζώα μας μέχρι την άνοιξη» αναφέρει ο αγρότης Γουίλ Γκριν.
Η νέα μηχανή χρησιμοποιεί αισθητήρες αντανάκλασης του φωτός που μετρούν το χρώμα του λιβαδιού και το χόρτο που υπάρχει.
Τα δεδομένα στη συνέχεια οδηγούν σε μια σειρά απλών υπολογισμών, που δείχνουν την υγεία του βοσκότοπου.
Ο δρ Μάθιου ΜακΝτόνα επισημαίνει: «Αυτός ο οπτικός αισθητήρας του βοσκότοπου θα επιτρέψει στους αγρότες να κατανοήσουν πόσο χόρτο έχουν για τα πρόβατα και τα γελάδια τους και βάση αυτού του υπολογισμού θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα τις ανάγκες των ζώων τους.
Γνωρίζουμε ότι χάνουμε περίπου 35 δολάρια τα δέκα στρέμματα, καθώς δεν χρησιμοποιούμε σωστά τη βοσκή που υπάρχει εκεί. Αυτό σημαίνει περίπου 35.000 δολάρια επιπλέον παραγωγής.
Το κέρδος επιστρέφεται στον παραγωγό από ένα σύνολο 10000 στρεμμάτων».
Αυτή η τεχνολογία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο σε πέντε περιοχές στην Αυστραλία και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2018. Όλοι αναμένουν να δουν πότε θα βγει σε κανονική εμπορική χρήση.
ΠΗΓΗ: euronews.com