ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Θρίλερ με το Eurogroup

Δυσκολεύεται η Ευρώπη να βρει την χρυσή τομή για να εξοικονομήσει χρήματα στα μέλη της προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τον κοροναϊό.

 

“Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”, δήλωσε, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης – τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, την ώρα που η ώρα έναρξης μετετίθετο κατά ακόμη μία ώρα, για τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

“Πιστεύω βαθιά – ακόμη – ότι αυτή τη φορά όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ένωσης”, ανέφερε ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του άτυπου οργάνου των ΥΠΟΙΚ των “19”.

“Διακυβεύονται πολλά. Καλώ τους ΥΠΟΙΚ να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας έναντι αυτής της κοινής για όλους μας απειλής. Ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε τους εργαζόμενούς μας, τις επιχειρήσεις μας και τα δημόσια οικονομικά των χωρών μας. Ένα σχέδιο που θα μας δίνει ελπίδα υπέρβασης της σημερινής κρίσης καθώς βυθιζόμαστε στην ύφεση.

Είμαστε μαζί σε αυτό, όλοι σε lockdown, με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται ώρα με την ώρα και χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ. Κάθε μέρα ο ιός μάς υπενθυμίζει ότι είναι τυφλός έναντι σημαιών, τάξεων, φυλής ή φύλου. Δεν υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης, όλοι μαζί θα κολυμπήσουμε ή θα βυθιστούμε”, είπε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σολτς: Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή
Των δηλώσεων Σεντένο είχε προηγηθεί η αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με το Reuters ο Σολτς δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό.

“Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή” δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει “σκληρές” απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της.

“Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση”, συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Οχι Μέρκελ σε ευρωομόλογο
Στη συμφωνία πάντως δεν φαίνεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός ευρωομολόγου, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε την απαίτηση της Ιταλίας για κοινά ομόλογα της ευρωζώνης, για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει άλλα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

“Μίλησα σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε για αρκετή ώρα και συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, η οποία περνάει μια από τις πιο δύσκολες ώρες της, αν όχι την πιο δύσκολη”, ανέφερε η Μέρκελ.

“Και η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτή την αλληλεγγύη και δεσμεύεται σε αυτήν. Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση της Ευρώπης. Τώρα, ποια όργανα είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γνωρίζετε πως δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απορρίπτουμε αυτό”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα βρούμε μια καλή λύση”.

“Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

Επιπλέον, “η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί “πραγματική λύση”, κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Τα μέτρα

Τα βασικά εργαλεία στήριξης που είναι σήμερα στο τραπέζι όπως τα απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι 3 και έχουν συνολική αξία 540 δισ. ευρώ. Ωστόσο με δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως τα λεφτά αυτά δεν φτάνουν και ζήτησε να ριχθούν στη μάχη και άλλα εργαλεία στήριξης, επικαλούμενος και την εκτίμηση της ΕΚΤ για ανάγκες 1,5 τρισ. ευρώ μόνο φέτος.

Το νέο, 4ο αυτό πεδίο στήριξης συναντά πολλές αντιδράσεις. Ενώ όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας αφορά πρόταση δημιουργίας ενός νέου ταμείου διάσωσης και επανέλαβε τη θέση των “11” για την “έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου”.

Τα 3 μέτρα των 540 δισ. ευρώ που είναι πιο κοντά σε συμφωνία είναι τα εξής:

1. Το μόνο μέτρο που είναι “νέο” χρήμα και συνδέεται με την πρόταση χρήσης μέρους των διαθέσιμων κονδυλίων του ESM (240 δισ. ευρώ επί συνόλου 410 δισ. ευρώ). Ο λόγος για ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλος (σ.σ. δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα). Εως σήμερα παρέμεναν έντονες διαφωνίες αναφορικά με το αν συνολικά ή έστω το πιο μεγάλο μέρος του εν λόγω ποσού (δηλαδή αυτό που δεν θα συνδέεται με άμεσες υγειονομικές δαπάνες) θα συνοδεύεται με τις γνωστές “αιρεσιμότητες” που συνοδεύουν τις προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές (ECCL), οι οποίες προτείνεται να χρησιμοποιηθούν…

2. Οι εγγυήσεις που θα λάβει από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (25 δισ. ευρώ), προκειμένου – μέσω μόχλευσης – να παράσχει δάνεια 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις. Θεωρείτο το πιο εύκολο πολιτικά μέτρο.

3. Ο δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά, ούτως ώστε να στηρίξει το μισθολογικό κόστος εταιρειών με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Και σε αυτό κάποιες “ουρές” έμεναν αναφορικά κυρίως με το χρόνο ισχύος του μέτρου και με νομικά θέματα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact