Το πλάσμα με την περίεργη όψη που βλέπετε στη φωτογραφία συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό 8.145 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, 500 μέτρα βαθύτερα από το προηγούμενα ρεκόρ.
Η φωτογράφιση έγινε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής στην Τάφρο των Μαριανών, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη όπου βρίσκεται το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης 11.843 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η τάφρος βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριανών Νήσων.
Ανακαλύφθηκαν νέα είδη ψαριών, καθώς επίσης και γιγάντια οστρακοειδή.
Το ταξίδι διήρκεσε 30 μέρες και έγινε με το ερευνητικό πλοίο Falkor του ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών Schmidt Ocean Institute.
Η ερευνητική ομάδα Hadal Ecosystem Studies χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα σκάφη που βούτηξαν σε βάθη από 5000 ως 10.600 μέτρα και εκτός από τα ψάρια μελέτησε τα τοιχώματα του υποθαλάσσιου φαραγγιού.
Πριν από αυτή την αποστολή, το “βαθύτερο” ψάρι είχε ανακαλυφθεί στην Ιαπωνική Τάφρο επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε εκείνη την περίπτωση επρόκειτο για ένα ροζ, ζελατινώδες ψάρι του είδους Pseudoliparis amblystomopsis.
Ο Δρ Άλαν Τζέιμισον του εργαστηρίου Oceanlab στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν της Σκωτίας έκανε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα “λιονταρόψαρο” (Liparidae) με περίεργη όψη, αλλά ακόμα δεν μπορεί να ταξιμονηθεί.
“Είναι απίστευτα εύθραυστο και όταν κολυμπάει μοιάζει σαν να σέρνει πίσω του ένα λεπτό φύλλο χαρτί” πρόσθεσε.
Αυτό το πλάσμα βρίσκεται κοντά στα ανώτατα βάθη όπου μπορεί να επιβιώσουν τα ψάρια σύμφωνα με τους επιστήμονες.
—Γεωλογικό ενδιαφέρον
Κατά τη διάρκεια της αποστολής οι επιστήμονες μελέτησαν ακόμα τη γεωλογία της Τάφρου των Μαριανών λαμβάνοντας δείγματα πετρωμάτων.
Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της καθηγήτριας Πατρίτσια Φράιερ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, υπάρχουν ενδείξεις ότι στον πυθμένα της Τάφρου κείται μια τεκτονική πλάκα που δεν είχε εντοπιστεί στο παρελθόν, 100 εκατομμύρια χρόνια πιο πρόσφατη από την Πλάκα του Ειρηνικού.
Πηγή:econews.gr
Πηγή