Παρά το γεγονός ότι η Ανταρκτική παραμένει μια από τις καθαρότερες περιοχές στον κόσμο, ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικών και ανθρωπογενών ατμοσφαιρικών ρύπων βρίσκουν το δρόμο τους προς την παγωμένη ήπειρο, είτε άμεσα είτε με πιο περίπλοκους τρόπους.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, ερευνητές από το Ερευνητικό Πολικό Ινστιτούτο της Κορέας και τον Οργανισμό Πυρηνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστραλίας (ANSTO) συνεργάζονται για να προσδιορίσουν τις περιοχές προέλευσης της ρύπανσης που καταφτάνει στο νησί King George, 120 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Ανταρκτικής, καθώς και τiς επιπτώσεις της ρύπανσης αυτής.
Το κύριο ερευνητικό εργαλείο για την ανίχνευση των περιοχών προέλευσης της ρύπανσης είναι το φυσικώς απαντώμενο ραδιενεργό αέριο ραδόνιο (222Rn). Το ραδόνιο εκπέμπεται συνεχώς από όλα τα εδάφη και πετρώματα, ενώ δεν εκπέμπεται σχεδόν καθόλου από τον ωκεανό.
Επιπλέον, λόγω του μικρού χρόνου ραδιενεργούς ημίσειας ζωής του αερίου, η οποία είναι μόνο 3,8 ημέρες, τα επίπεδα ραδονίου μακριά διασπώνται σχεδόν ολοκληρωτικά εντός 20 ημερών μετά την εκπομπή.
Με την απλή μέτρηση της συγκέντρωσης του ραδονίου του αέρα που φτάνει στην Ανταρκτική, οι ερευνητές είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις περιοχές από τις οποίες προέρχεται η ρύπανση στην Ανταρκτική τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες.
Χάρις στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την απλότητα της διαδικασίας, το καλοκαίρι του 2016, οι επικεφαλής ερευνητές Σάνγκμπουμ Χονγκ και Σκοτ Τσέιμπερς αναμένεται να εγκαταστήσουν ένα δεύτερο ανιχνευτή ραδονίου στη νεοσύστατη βάση Τζανγκ Μπόγκο της Ν. Κορέας στην ηπειρωτική Ανταρκτική.
Αυτές οι νέες μετρήσεις ραδονίου θα χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια καλύτερη κατανόηση των οδών που ακολουθεί η ρύπανση προς την Ανταρκτική ενδοχώρα, πάνω από 3000 χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη ήπειρο.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr