Μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις μέχρι πρότινος εμπορικές μπαταρίες κατασκεύασαν ερευνητές στις ΗΠΑ, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την υψηλή απόδοση, την ταχύτατη φόρτιση, την οικονομική τιμή και την μεγάλη διάρκεια. Ο λόγος για την πρώτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία αλουμινίου-ιόντων σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Χονγκτζίε Ντάι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό, δήλωσαν, ότι η καινοτομική μπαταρία «μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες κάνουν κακό στο περιβάλλον, αλλά και τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων, οι οποίες κατά καιρούς τυλίγονται στις φλόγες».
Το αλουμίνιο (ή αργίλιο) εδώ και καιρό είχε «μπει στο μάτι» των ερευνητών ως ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για μπαταρίες, λόγω του χαμηλού κόστους του, της μικρής ευφλεκτότητάς του και της μεγάλης δυνατότητάς του για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να αναπτύξουν μια εμπορικά βιώσιμη μπαταρία από αλουμίνιο – και τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως το κατάφεραν.
Η νέα μπαταρία αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια, μία αρνητικά φορτισμένη άνοδο από αλουμίνιο και μια θετικά φορτισμένη κάθοδο από γραφίτη (μια μορφή άνθρακα), καθώς επίσης από έναν ιοντικό υγρό ηλεκτρολύτη και ένα περίβλημα από πολυμερές.
Αντίθετα με τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων που σήμερα χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα κ.α., οι οποίες είναι επικίνδυνες να πιάσουν φωτιά ξαφνικά, οι νέες μπαταρίες είναι φαίνεται να είναι πιο ασφαλείς ενώ παράγουν περίπου δύο βολτ ηλεκτρισμού (έναντι ενάμισι βολτ των συμβατικών αλκαλικών μπαταριών).
Επιπλέον, αντί να χρειάζονται ώρες για την επαναφόρτισή τους, μπορούν να το κάνουν μόλις σε ένα λεπτό! Ακόμη, αντέχουν πάνω από 7.500 κύκλους επαναφόρτισης χωρίς απώλειες στην ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας (ενώ μια τυπική μπαταρία λιθίου-ιόντων διαρκεί περίπου 1.000 κύκλους επαναφόρτισης).
Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό είναι η ευκαπμπτότητά τους, πράγμα που τις κάνει κατάλληλες για χρήση σε εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές. Τέλος το υλικό τους, το αλουμίνιο, είναι σαφώς φθηνότερο μέταλλο ως πρώτη ύλη σε σχέση με το πολύ σπανιότερο λίθιο.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν μάλιστα τη δυνατότητα να κατασκευάσουν μελλοντικά μια πολύ μεγάλη μπαταρία αλουμινίου, η οποία θα διαρκεί για δεκάδες χιλιάδες κύκλους επαναφόρτισης και έτσι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το μόνο που απομένει είναι μερικές τεχνικές βελτιώσεις, ώστε η νέα μπαταρία να μπορεί να παράγει περισσότερα από δυο βολτ ρεύματος, το μισό δηλαδή περίπου μιας τυπικής μπαταρίας λιθίου.