Έγκριση με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Με 11 θετικές ψήφους, πέντε αρνητικές και πέντε «παρών», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η νέα διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε., η οποία είχε προταθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
Υπέρ των διορισμών του Ζαχαρία Γκίκα στη θέση του νέου προέδρου της ΕΑΒ και του Γιώργου Μαζαράτου ως διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όχι ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ΕΑΒ, όπως και η υπόλοιπη αμυντική βιομηχανία, «είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες για να συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και να έχει ακόμα μεγαλύτερες διεθνείς συνεργασίες», σημειώνοντας ότι ο κύκλος εργασιών της, που είναι σήμερα λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
«Μία από τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να έχει η ΕΑΒ, είναι να προχωρήσει τάχιστα τις ανεκτέλεστες παραγγελίες που έχει συμφωνήσει, ώστε να αποφύγει τις ποινικές ρήτρες, γιατί αυτό θα σημάνει αυτόματα απώλεια πολλών εκατομμυρίων», επισήμανε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Ζαχαρίας Γκίκας.
Μείζον, επίσης, θέμα χαρακτήρισε τόσο ο κ Γκίκας, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, την τακτοποίηση των συσσωρευμένων χρεών της εταιρείας που πρέπει να γίνουν, όπως είπαν, με ριζοσπαστικές λύσεις και άμεσες ενέργειες για στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους, ώστε να σταματήσουν να τη βαραίνουν και να επανέλθει στη κερδοφορία.
«Το νέο διοικητικό συμβούλιο δεσμεύεται να εξετάσει και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις. Σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε την επιβίωση της και την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει έναντι συμφωνιών που έχει υπογράψει, με ένα επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο», υπογράμμισε ο κ. Γκίκας.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, «για να απαγκιστρωθεί η εταιρεία από τις λογικές δημοσίου και να αποκτήσει ευελιξία».
«Τόσο οι διεθνείς συγκυρίες, όσο και η κρίση στη χώρα μας, επηρέασαν σημαντικά τις υποχρεώσεις της ΕΑΒ προς τρίτους. Υπήρξε σημαντική απώλεια προσωπικού χωρίς τη δυνατότητα αντικατάστασης του. Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες που θα βελτιώσουν την απόδοση της και θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της. Να διεκδικήσουμε νέες συνεργασίες και συμμετοχή της εταιρίας σε προγράμματα με στρατηγικούς εταίρους που θα διασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας και περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της εταιρίας», υποστήριξε ο κ. Μαζαράτος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έχει υπογραφεί για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών της ναυτικής συνεργασίας ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε η ΕΑΒ να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα 72 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του προγράμματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, ο κ. Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η συμφωνία που υπεγράφη είναι συνέχεια συμφωνιών που έχουν υπογράψει τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφορά 2 αρχηγούς ΓΕΕΘΑ. Ήταν μια συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την αμερικανική κυβέρνηση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα μπορούσε η ΕΑΒ να αναλάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι».
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «υπάρχουν δημοσιογράφοι που το παίζουν στρατηγοί», «το λέω με πλήρη γνώση», τόνισε και πρόσθεσε:
«Η απόφαση πάρθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επικυρώθηκε και από αυτή την κυβέρνηση, πέρασε όλα τα στάδια του ΚΥΣΕΑ και λύνει το θέμα αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έχουν να κάνουν και με την επιτήρηση του Αιγαίου».