Η αϋπνία, μπορεί να είναι συνέπεια μιας γενικότερης διαταραχής του οργανισμού, μιας δηλητηριάσεως, μιας τάσης για υπογλυκαιμία και πολλών ανεπαρκειών σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βασικά λιπαρά οξέα,
Συνιστώνται: καλή αποτοξίνωση του οργανισμού, με τη βοήθεια κυρίως φρούτων και αργιλίου, ακολουθούμενη από μία καλή θεραπεία αναζωογονήσεως και ανακτήσεως των απαραίτητων μετάλλων, με βάση ωμά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά Ολικής αλέσεως και διατροφικά συμπληρώματα,
Ένα ζεστό ρόφημα επιδρά πάντοτε καταπραϋντικά, Ετσι, ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγη ζάχαρη ή μέλι μπορεί να αποδειχθεί αρκετό. Το ζεστό γάλα δρα επίσης καταπραϋντικά, ιδίως όμως σε ανθρώπους κάποιας ηλικίας και στο δεύτερο μισό της νύχτας, καλές επιλογές για αφεψήματα είναι, μεταξύ άλλων, ο βασιλικός, η λεβάντα, η μαντζουράνα, η μέντα, η ρίγανη, η βαλεριάνα και το θυμάρι.
Ένα ζεστό μπάνιο με λεβάντα μία ώρα πριν την κατάκλιση κάνει καλό. Επίσης το μασάζ (αργό, απαλό, ρυθμικό, με τριβή ή ψηλαφητό) βοηθάει πολύ στη χαλάρωση και την καταπολέμηση της αϋπνίας.
Με επιτυχία έχουν δοκιμασθεί επίσης η χρωματοθεραπεία (μπλε ή πράσινο χρώμα), η μουσικοθεραπεία (Σούμαν, Χάντελ, Σούμπερτ), η αρωματοθεραπαία, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός κ.ά.
Τα υπνωτικά χάπια είναι λάθος να δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού. Χρειάζεται προσοχή γιατί δημιουργούν εξάρτηση.
Συντακτική Ομάδα Fnews.gr