Το HMS Prince of Wales, το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, γι’ άλλη μια φορά πλημμύρισε και θα χάσει προγραμματισμένο ταξίδι.
Η ναυαρχίδα του στόλου στη Μεγάλη Βρετανία, το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales θα παραμείνει ακινητοποιημένο για επισκευές μέχρι την άνοιξη, αφού τα ηλεκτρικά του συστήματα βραχυκύκλωσαν, μετά από πλημμύρα.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από «ενοχλητικά» περιστατικά και βλάβες στο πλοίο.
Κοστίζοντας στους Βρετανούς φορολογούμενους 3,2 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες, το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales παρουσιάζεται από το Βασιλικό Ναυτικό ως το κόσμημα του στόλου. Μαζί με το πλοίο HMS Queen Elizabeth, το Prince of Wales είναι σε θέση να εκτοξεύσει το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς F-35 και να λειτουργεί για αποστάσεις που φτάνουν τα 10.000 ναυτικά μίλια.
Τα πλοία που βουλιάζουν
Παρά τα προτερήματά του όμως, φαίνεται πως είναι επίσης ανίκανο να διατηρήσει το νερό έξω. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα, το πλοίο θα παραμείνει ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Πόρτσμουθ μέχρι τον Μάιο του 2021, μετά από πλημμύρα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και η οποία κατέστρεψε ορισμένα από τα ηλεκτρικά του συστήματα. Ένα σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιάς έριξε χιλιάδες γαλόνια θαλασσινού νερού στο μηχανοστάσιο του πλοίου, βυθίζοντας τα συστήματα κάτω από το νερό για περισσότερο από μια ημέρα.
Εξαιτίας του περιστατικού αυτού, το HMS Prince of Wales θα χάσει τώρα ένα προγραμματισμένο ταξίδι για τις ΗΠΑ στο τέλος του έτους, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε ασκήσεις με αεροσκάφη F-35.
«Είναι ενοχλητικό», δήλωσε μια στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα Sun. «Το ταξίδι στην Αμερική χρειάστηκε χρόνια σχεδιασμού και έπρεπε να πούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε. Θα χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Το κόστος θα ανέλθει σε εκατομμύρια» ανέφερε η πηγή.
Το περιστατικό με την πλημμύρα του Οκτωβρίου δεν είναι το πρώτο περιστατικό διαρροής νερού στο πλοίο των 65.000 τόνων. Τον Μάιο, ένα βίντεο στο Facebook έδειχνε ότι νερό πέφτει από την οροφή και προς τις καμπίνες του πλοίου.
Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού είπε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι η διαρροή ήταν «μικρό ζήτημα» και ότι τα μέλη του πληρώματος έπρεπε να «αφαιρέσουν έναν μικρό όγκο νερού από το πλοίο». Το HMS Queen Elizabeth υπέστη επίσης διαρροή πέρυσι, τον Ιούλιο, όταν πλημμύρισαν πολλά καταστρώματα.