Συζήτηση του προέδρου της ΝΔ με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Stanford
«Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αποτελεί συνειδητή επιλογή μου να πορευτώ λέγοντας την αλήθεια. Οι πολίτες έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές και δεν αντέχουν άλλα ψέματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε την Πέμπτη, με μεταπτυχιακούς φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστήμιου Stanford.
«Τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες είναι οι νέες δουλειές, η ασφάλεια και η εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας. Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα των υπέρμετρων υποσχέσεων».
«Διανύουμε», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «τον όγδοο χρόνο οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας. Η πλειονότητα εκτιμά ότι η κατάσταση χειροτερεύει».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αιτίες της κρίσης ήταν η αποτυχία των πολιτικών, ο υπερβολικός δανεισμός και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την είσοδό της στην Ευρωζώνη για να γίνει πιο ανταγωνιστική ως οικονομία.
«Το 2015», συνέχισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να ανέλθουν στην εξουσία. Ξόδεψαν έξι μήνες διαπραγμάτευσης και τελικώς υπέγραψαν το τρίτο Μνημόνιο με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες πολίτες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το δικό του σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι αναγκαίο να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία να βάλουμε ξανά μπροστά τη “μηχανή” της ελληνικής οικονομίας. Με καλύτερο και αποτελεσματικότερο Κράτος, που θα στέκεται αρωγός στις επενδύσεις και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Προσωπικά, στοχεύω να οικοδομήσω, και πάλι, την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική».
Για τις αλλαγές που σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπή των δαπανών. Με ουσιαστικές αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις και με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις που θα στείλουν “μήνυμα” στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια. Και, βεβαίως, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ώστε η χώρα να πάψει να εξάγει φοιτητές και να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».