Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις βουλευτικές εκλογές του 2019.
Στο ερώτημα ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβε κατά τη διάρκεια της μέχρι στιγμής θητείας του, κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του «ΣΚΑΪ».
Διαμήνυσε δε ότι ως χώρα και κράτος, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τη δύσκολη άσκηση του κορονοϊού. «Όταν συζητώ με τους ευρωπαίους, είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις».
Δεν παρέλειψε πάντως να προειδοποιήσει με εκ νέου lockdown, εφόσον απαιτηθεί από την «εικόνα» της πανδημίας της COVID-19.
Ειδική μνεία έκανε και στον τουρισμό, καθώς παραδέχθηκε ότι ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν».
Όσον αφορά την οικονομία, εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα ανάκαμψης, καθώς η χώρα είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν. Κι αυτό παρά την ύφεση, όπως συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό όμως, να μπορούμε να μιλάμε».
Έθεσε παράλληλα, ως προϋπόθεση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση και ένταση εκ μέρους της Τουρκίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομο και ότι η Αθήνα έχει διεθνές δίκαιο με το μέρος της.
Ερωτηθείς, επιπλέον, για το πρόσφατο τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν προέκυψε χάρη στη μεσολάβηση της Άγκελα Μέρκελ.
Αντίθετα, πρόσθεσε, υπήρξε πρόθεση για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την Καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές».