Τη θέση ότι o ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα για τη χώρα εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια κεντρική ομιλία του στο “digital economy forum 2020, Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα” του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας από το ψηφιακό βήμα του ετήσιου θεσμικού Συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής στην Ελλάδα. Ανέλυσε, παράλληλα, τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
“Φέτος, η πρόκληση της μετάβασης στη νέα εποχή παραμένει. Με αυξημένη, όμως, έκταση και ένταση καθώς τον μετασχηματισμό του κράτους καλείται να πλαισιώσει και η ψηφιακή προσαρμογή του συνόλου της οικονομίας” τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, “η τεχνολογία χάρη στην κυβερνητική πολιτική, μετατρέπεται σε σημαντικό μοχλό άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που προκαλεί η πανδημία και οδηγεί σε μια πιο δημοκρατική και συνεκτική κοινωνία”.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης: “Η ψηφιακή μετάβαση, άλλωστε, αποτελεί ευρωπαϊκό στόχο. Αλλά και κεντρικό πυλώνα του Εθνικού μας Σχεδίου όπως αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στην ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία σημειώνω ότι περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Μέρος αυτού του εθνικού σχεδίου έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ελλάδα” τόνισε.
Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που ενισχύουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης. “Η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε
ανεκμετάλλευτη” πρόσθεσε.
Κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο μεγάλων ψηφιακών έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως τόνισε, στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η δημοπρασία για τα δίκτυα 5ης γενιάς ολοκληρώνεται στις 16/12 και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις που θέτουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. “Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο” σημείωσε.
Ανακοίνωσε δε ότι προχωρά, με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, τους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου “Φαιστός” με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή αναμόρφωση του Δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο της κεντρικής πύλης gov.gr ως ψηφιακός δίαυλος επαφής κράτους και πολίτη γνωστοποιώντας ότι την επόμενη εβδομάδα τίθεται σε λειτουργία και η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του gov.gr για πρόσβαση πολιτών στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες από το κινητό τους.