Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις τουρκικές κινήσεις στη Λιβύη, έχουν προφανώς θορυβήσει αρκετούς από τους αναγνώστες μας.
Στα όρια της ιλαροτραγωδίας, η Τουρκία θεωρεί πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, και συνεπώς μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με τη… Λιβύη. Το θνησιγενές καθεστώς της Τρίπολης, που επιβιώνει από τα δολάρια του Κατάρ και τα όπλα της Τουρκίας, τόλμησε να ορίσει ΑΟΖ με ένα άσχετο κράτος, σε παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης και δικαίου, και μάλιστα με μια περιοχή της Λιβύης που ανήκει σε… άλλους.
Αυτά φυσικά ήταν ψιλά γράμματα για την Τουρκία, που απλά ήθελε κάτι, έστω κι μια fake agreement, προκειμένου να αυξήσει τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο τολμά να αμφισβητήσει τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, αλλά και να “κόψει” τον δρόμο του EastMed από την Κύπρο στην Κρήτη και φυσικά στην ΕΕ.
Τώρα, ας είμαστε ρεαλιστές.
Η Τουρκία θέλει να γίνει υπερδύναμη, δεν έχει γίνει ακόμη. Ακόμη και το TCG Anadolu, φορτωμένο με Τ129Β ΑΤΑΚ και Akinci δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική άμυνα, ή να απειλήσει την Κρήτη. Η Κρήτη, πέραν του ότι είναι επαρκώς προστατευμένη, είναι πολύ μακρυά από τις τουρκικές δυνατότητες.
Γιατί όμως η Τουρκία τολμά να αμφισβητεί κάτι τόσο μακρυά από αυτή; μόνο για να στείλει πλοία νοτίως της Κρήτης;
Τους σκοπούς τους έχουμε εξηγήσει. Η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις ελληνικές εξορύξεις, αλλά και να σταματήσει τον EastMed, κατι που “βολεύει” τη Ρωσία. Επίσης, θέλει να έχει περισσότερα bargaining chips, σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πριν ή μετά από κάποιο θερμό επεισόδιο. Του στυλ, εντάξει, μας δίνεται την υφαλοκρηπίδα της Μεγίστης, αλλά εμείς σας “χαρίζουμε” την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.
Ακούγεται τρελό, αλλά αν το σκεφτεί κανείς είναι απόλυτα λογικό. Ποιος άλλος, και για ποιο λόγο θα έκανε κάτι τόσο παρακινδυνευμένο; υπάρχει, πέραν της διπλωματίας, και κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρουμε ή υποψιαστούμε; ναι, υπάρχει προφανώς και στρατιωτικό σκέλος στην όλη ιστορία.
Η Τουρκία θέλει να διασπάσουμε τις δυνάμεις μας…
Η απειλή και μόνο της Κρήτης, από ένα καθεστώς που είναι περιορισμένο στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά και μερικές παμπάλαιες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού, ίσως αναγκάσει την Ελλάδα να μετακινήσει δυνάμεις στην Κρήτη. Η πιο λογική κίνηση θα ήταν η μεταφορά επάκτιων πυροβολαρχιών MM40 Exocet από το Αιγαίο στην Κρήτη. Η εμβέλειά τους και μόνο, θα έκανε την αποστολή των τουρκικών πλοίων υπόθεση αυτοκτονίας.
Επίσης, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε σχέδια για το Στόλο νότια της Κρήτης, έστω και με απλά περιπολικά, τη στιγμή που το σύνολο των δυνάμεών μας είναι δεσμευμένο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καιρό πολέμου οι δυνάμεις μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά το ΠΝ δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για επίδειξη σημαίας σε ένα ακόμη μέτωπο.
Δεν χωρά αμφιβολία πως οι Τούρκοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να προκαλέσουν περαιτέρω διάσπαση των δυνάμεών μας. Μην ξεχνάμε, πως οι μονάδες της Κρήτης αποτελούν στρατηγική εφεδρεία για το Νότιο Αιγαίο και την Κύπρο. Αν η Κρήτη χρειάζεται προστασία, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφερθούν επιπλέον μονάδες στην περιοχή. Και φυσικά εξοπλισμός.
Τι το καλύτερο για την Τουρκία, μονάδες με Patriot, HAWK, Exocet, να μεταφερθούν εκεί, ενώ αυτοί θα κάνουν επιθέσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο;
Μπορεί για εμάς η τουρκική κίνηση να φαίνεται σαν μια ακόμη απόδειξη του τουρκικού ιμπεριαλισμού, μια ακόμη πράξη της μεγαλομανίας του Σουλτάνου. Αν το δει όμως κάποιος, οι Τούρκοι προσπαθούν να επανατοποθετήσουν τα πιόνια για όποτε χρειαστεί να παίξουν αυτή την παρτίδα που περιμένουμε και οι δυο να παίξουμε μετά το 1974.
Κλέβουν, αλλά δεν τους πειράζει. Έχουν μαζί τους δύναμη και γνώση (Ρωσία), χρήμα (Κατάρ), και την ανοχή της Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας και ίσως άλλων χωρών της ΕΕ (Ισπανία;). Θα προσπαθήσουν να στραγγίξουν τα κέρδη τους.
Απλά, εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως το “παιχνίδι” θα παιχτεί στον Έβρο, το Αιγαίο, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και τη Κύπρο. Οι Λίβυοι είναι για τους Τούρκους οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”, που για μια φούχτα UCAV της κακιάς ώρας, μερικά τεθωρακισμένα, και ίσως μερικούς μισθοφόρους, τα έβαλαν με ένα φιλικό και φιλειρηνικό κράτος της Μεσογείου.
Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένες, και από ότι διαπιστώνουμε, τις κάνουμε ήδη. Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη είναι χαρακτηριστική των ελληνικών κινήσεων. Η υπογραφή του EastMed Act στις αρχές του νέου έτους η επόμενη. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί.
Η ενίσχυση του ΠΝ θα πρέπει να γίνει άμεσα. Το 2019 “έφυγε” χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε πως το 2020 θα είναι διαφορετικό. Η υπογραφή για MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες και αντίμετρα υποβρυχίων, Belh@rra Helleniques, αλλά και η παραλαβή των Arleigh Burke πρέπει να γίνει άμεσα.
Αν δεν γίνουν, τότε, κακώς κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα…