Ακριβώς ένα μήνα βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης τα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 60 από την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μαζί τους έχει μετασταθμεύσει στην Κρήτη μεγάλος αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών αλλά και 4 μεταγωγικά αεροσκάφη-1 C-130 και 3 C-27- όπως και ιπτάμενο τάνκερ A332.
Οι Εμιρατιανοί πιλότοι την πρώτη εβδομάδα εξοικειώθηκαν με τις εγκαταστάσεις της Βάσης και το προσωπικό και ξεκίνησαν αναγνωριστικές πτήσεις. Από τότε έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες στα σενάρια μάχης μπήκαν και Μονάδες του Ελληνικού Στόλου.
Έλληνες και Άραβες ιπτάμενοι εκτελούν κάθε είδους αποστολές ,air to air και air to ground, ενώ όσο περνούν οι μέρες οι ασκήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες με συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών αλλά και εμπλοκή όλων των σύγχρονων αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων.
Οι εντυπώσεις που έχουν αφήσει έως τώρα οι Εμιρατιανοί πιλότοι είναι άριστες αφού όπως επισημαίνουν τα στελέχη της HAF το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και ο επαγγελματισμός τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Άλλωστε έχουν εκπαιδευτεί για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και στη USAF και μάλιστα έχουν επανειλημμένα λάβει μέρος σε ασκήσεις όπως η περιβόητη ‘’RED FLAG’’, η κορυφαία ίσως αεροπορική άσκηση στον κόσμο στην έρημο της Νεβάδα.
Οι Εμιρατιανοί φαίνεται ότι έχουν διάθεση να προχωρήσουν σε μόνιμη στρατιωτική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως με την Πολεμική μας Αεροπορία. «Ήρθαν για να μείνουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ομόλογό του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ΕΔ των ΗΑΕ Στρατηγού Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.
Η αεροπορική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται ότι θα παραμείνει στη Σούδα για αρκετές ακόμη εβδομάδες με την HAF να βάζει στο «παιχνίδι» της συνεκπαίδευσης εκτός από τις «Αλεπούδες» και τα «Αστέρια», τις δύο δηλαδή Πολεμικές Μοίρες της Κρήτης 340 και 343,και τις υπόλοιπες Πολεμικές Μοίρες της HAF.
Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες στη HAF όπως και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων επικρατεί πολεμικός «πυρετός» ειδικά έπειτα από τις 21 Ιουλίου όταν βγήκε για πρώτη φορά ο Τουρκικός Στόλος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει με αμείωτη ένταση το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα. Για αρκετές εβδομάδες το σύνολο των μαχητικών ήταν φορτωμένο όπλα και έτοιμο να αναλάβει αποστολές. Η αποκλιμάκωση όμως των τελευταίων ημερών δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά «γεράκια» να ανεβάσουν εκπαιδευτικούς ρυθμούς.
Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΑ Γεώργιου Μπλιούμη είναι οι ιπτάμενοι να πετούν όσο το δυνατό περισσότερο και κάθε ευκαιρία για συνεκπαίδευση –όπως γίνεται με τους Άραβες από τα ΗΑΕ- να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό. Η ακύρωση του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ» όπως σχολιάζεται δεν θα έχει απολύτως καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της HAF αφού για περισσότερο από δύο μήνες η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ» και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες.
Επιπλέον η περιορισμένη Τουρκική δραστηριότητα δίνει στους Έλληνες ιπτάμενους την ευκαιρία να «ξοδέψουν» τις ώρες αναχαίτισης σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η στρατιωτική ηγεσία πάντως ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση και όταν χρειάζεται τα Ελληνικά «γεράκια» θα πετούν πάνω από τα ακριτικά μας νησιά και το Αρχιπέλαγος άσχετα με την παρουσία ή όχι των Τούρκων στο Ανατολικό Αιγαίο.