ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Κι παραδέχτηκε βία αλλά όχι εξόντωση των Ροχίνγκια

«Η πρόθεση για γενοκτονία δεν μπορεί να είναι η μοναδική εικασία» είπε η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι αρνήθηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) ότι ο στρατός της χώρας της είχε «σκοπό τη γενοκτονία» της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Η ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) παραδέχθηκε ότι ο στρατός της χώρας της ενδέχεται να έκανε χρήση «δυσανάλογης βίας», όμως αυτό δεν αποδεικνύει ότι είχε σκοπό την εξόντωση των Ροχίνγκια.

«Η πρόθεση για γενοκτονία δεν μπορεί να είναι η μοναδική εικασία», πρόσθεσε η Σου Κι, που το 1991 βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, υπερασπιζόμενη τη Μιανμάρ που κατηγορείται από τη Γκάμπια για γενοκτονία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Μπορεί να αποδοθεί πρόθεση για γενοκτονία σε ένα κράτος το οποίο ενεργά ερευνά, διώκει και τιμωρεί στρατιώτες και αξιωματικούς που κατηγορούνται για παραβιάσεις;», διερωτήθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από AFP και Reuters.

Πέρυσι ο στρατός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι επτά στρατιώτες που συμμετείχαν στη σφαγή 10 ανδρών και αγοριών από τη μειονότητα των Ροχίνγκια στο χωριό Ιν Ντιν τον Σεπτέμβριο του 2017 καταδικάστηκαν σε «10 χρόνια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα σε απομονωμένη περιοχή».

Αυτά είναι τα μοναδικά μέλη του βιρμανικού στρατού που έχουν τιμωρηθεί για τις διώξεις του 2017. Τελικά οι 7 αυτοί στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λιγότερο από ένα χρόνο.

Εξάλλου τον Νοέμβριο ο στρατός ανακοίνωσε ότι αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτικών θα περάσουν από στρατοδικείο για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σε άλλο χωριό, το Γκου Παρ Πιν, όπου σφαγιάστηκαν ακόμη 10 Ροχίνγκια.

«Να σταματήσει η γενοκτονία»

Χθες, Τρίτη, η Γκάμπια, η οποία προσέφυγε στο ΔΠΔ εξ ονόματος των 57 κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, απηύθυνε έκκληση στο Δικαστήριο να «σταματήσει τη γενοκτονία» των Ροχίνγκια.

«Δυστυχώς η Γκάμπια παρουσίασε στο ΔΠΔ μια ημιτελή και παραπλανητική εικόνα της κατάστασης στην πολιτεία Ραχίν», απάντησε σήμερα η Σου Κι.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι επικεφαλής της αποστολής της Μιανμάρ στο ΔΠΔ και έχει αναλάβει την υπεράσπιση της χώρας της, μία από τους λίγους ηγέτες κρατών που κάνει κάτι τέτοιο.

Από τον Αύγουστο του 2017 περίπου 740.000 Ροχίνγικια αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις ωμότητες του στρατού της Μιανμάρ και βουδιστικών πολιτοφυλακών, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

Στην προσφυγή της η Γκάμπια καταγγέλλει ότι η Μιανμάρ παραβίασε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία υπογράφηκε το 1948.

Περίπου 250 υποστηρικτές της Σου Κι είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από το κτίριο του ΔΠΔ κρατώντας πανό με το πορτρέτο της και το σύνθημα: «Είμαστε στο πλευρό σου».

«Μια άλλη γενοκτονία»

Το ΔΠΔ θα έχει πολλές ακροάσεις σχετικά με αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα μέχρι αύριο Πέμπτη.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς να κάνουμε τίποτε περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότερες γυναίκες βιάζονται και περισσότερα παιδιά καίγονται ζωντανά. Τι έγκλημα διέπραξαν; Μόνο ότι γεννήθηκαν σε μια διαφορετική θρησκεία», κατήγγειλε χθες ενώπιον του Δικαστηρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γκάμπιας Αμπουμπάκαρ Ταμπαντού, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα.

«Μια άλλη γενοκτονία εκτυλίσσεται κάτω από τα μάτια μας, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να τη σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Η Γκάμπια απαιτεί από το ΔΠΔ επείγοντα μέτρα προκειμένου να τεθεί τέρμα «στις τρέχουσες πράξεις γενοκτονίας» στη Μιανμάρ εν αναμονή της οριστικής απόφασης για την ουσία της υπόθεσης, η οποία μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να ανακοινωθεί.

Μάλιστα οι δικηγόροι της Γκάμπιας έδειξαν χθες στο Δικαστήριο μία φωτογραφία της Σου Κι μαζί με τρεις χαμογελαστούς στρατηγούς της Μιανμάρ, που συμμετέχουν και στην κυβέρνηση της χώρας, ως απόδειξη των στενών της δεσμών με τον στρατό.

Αμερικανικές κυρώσεις

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας στο ΔΠΔ οι ΗΠΑ αύξησαν τις κυρώσεις τους εναντίον του επικεφαλής του βιρμανικού στρατού για τον φόνο σε ευρεία κλίμακα Ροχίνγκια.

Οι κυρώσεις αυτές υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εναντίον του διοικητή του στρατού της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλενγκ, του αναπληρωτή του Σόε Γουίν, όπως και των στρατηγών Ταν Οο και Αούνγκ Αούνγκ είχαν επιβληθεί αρχικά κυρώσεις τον Ιούλιο για τον ρόλο τους «στην εθνοκάθαρση» των Ροχίνγκια.

Τα νομικά κριτήρια για να αποφασιστεί η διάπραξη γενοκτονίας είναι πολύ αυστηρά. Μέχρι στιγμής μόνο τρεις περιπτώσεις έχουν αναγνωριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: στην Καμπότζη στο τέλος της δεκαετίας του 1970, στη Ρουάντα το 1994 και στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995.

Αν και η αποστολή του ΟΗΕ εντόπισε να έχουν διαπραχθεί στη Μιανμάρ «τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου» και ζήτησε τη διεξαγωγή δικών για γενοκτονία, κανένα δικαστήριο δεν έχει αξιολογήσει τα στοιχεία για να αποφανθεί αν όντως διαπράχθηκε αυτό το έγκλημα στη Μιανμάρ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact