Του Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Φυσικού-Μετεωρολόγου
Στην Τήνο πριν λίγες ημέρες (13/8/2015) μια ηλιόλουστη ημέρα με λίγα μόνο σύννεφα, το μεσημέρι γύρω στις δύο, φάνηκε για μερικά λεπτά στον ουρανό μια χρωματιστή ταινία. Τι να ήταν αυτή η χρωματιστή "πινελιά";
Αποκλείεται να ήταν ένα κομμάτι ουράνιου τόξου, αφού μια τέτοια ηλιόλουστη ημέρα με ελάχιστα σύννεφα, δεν έβρεχε πουθενά. Πως λοιπόν εξηγείται το οπτικό αυτό φαινόμενο;
Η εξήγηση είναι ότι αυτό που φαινόταν ήταν ένα περιοριζόντιο τόξο (circumhorizontal arc), ένα σπάνιο σχετικά οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση του φωτός στους παγοκρυστάλλους που περιέχουν τα υψηλά σύννεφα σαν αυτά που υπήρχαν εκείνη την ημέρα στον ουρανό.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ανήκει στην κατηγορία των φαινομένων άλω (halo). Η χρωματιστή ζώνη είναι πάντα παράλληλη στον ορίζοντα (για αυτό και η σχετική ονομασία).
Και αν τα συγκεκριμένα σύννεφα cirrus – θύσανοι είναι συνηθισμένα στον καλοκαιρινό ουρανό της Ελλάδας εντούτοις πρέπει οι ακτίνες του φωτός να πέσουν με την κατάλληλη γωνία στους παγοκρυστάλλους για να δημιουργήσουν αυτή τη χρωματιστή ταινία.
Η οποία φαίνεται όταν στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν τα υψηλά σύννεφα, όπως ακριβώς στη φωτογραφία.
Επειδή ο ήλιος πρέπει να είναι ψηλά στον ουρανό (πάνω από τις 58o) το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί μόνο μεσημεριανές ώρες. Για τον ίδιο λόγο όσο το γεωγραφικό πλάτος μεγαλώνει η συχνότητα εμφάνισής του ελαττώνεται.
Έτσι περισσότερες φορές είναι δυνατόν να εμφανιστεί στην Ελλάδα και λιγότερες στη Γερμανία. Σε γεωγραφικά πλάτη βόρεια της Δανίας δεν εμφανίζεται.