Ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο βαθέων υδάτων που θα μπορεί να φτάσει το 75% των ωκεανών του πλανήτη αναπτύσσεται από Ευρωπαίους ερευνητές.
Το υποβρύχιο, σχεδιασμένο να καταδύεται σε βάθη άνω των πέντε χιλιομέτρων, θα είναι σε θέση να παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού για έως και τρεις μήνες συνεχόμενα, συλλέγοντας δείγματα με αυτόματο τρόπο και μελετώντας το περιβάλλον ανοικτής θάλασσας και τη βιοποικιλότητα. Θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση κινδύνων που συνδέονται με την εξόρυξη στο βυθό της θάλασσας.
«Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση αισθητήρων που μπορούν να εργαστούν σε αυτά τα βάθη είναι μια πραγματική πρόκληση», δήλωσε ο Μάριο Μπρίτο από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου που ηγείται του προγράμματος.
«Είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και έτσι η επιστήμη πίσω από αυτό είναι κάτι πραγματικά καινοτόμο», πρόσθεσε.
Οι καινοτόμοι αισθητήρες στη μύτη του σκάφους θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν την παρουσία καπνού από ιζήματα που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξόρυξης.
Το έργο, που ονομάζεται Bridges, αποτελεί μια συνεργασία 19 ερευνητικών ιδρυμάτων από όλη την Ευρώπη και έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizons 2020.
Το μη επανδρωμένο σκάφος θα δοκιμαστεί εκτενώς, με τον τελευταίο γύρο πειραμάτων να πραγματοποιούνται το Σεπτέμβριο του 2019 στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας.
Στο τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν επίσης πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη.
Πηγή: naftemporiki.gr