«Η μάχη για την διαφύλαξη των συνόρων στον Έβρο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση χωρίς εφησυχασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του, με κύριο αντικείμενο την κατάσταση στον Έβρο.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Την δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια» είπε ο πρωθυπουργός.
Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, φαίνεται να έχει διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν στα σύνορα του Έβρου να έχουν απομακρυνθεί από εκεί. Παράλληλα συνεχάρη όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διασφάλισης των συνόρων.
Πρόσθεσε όμως ότι το γεγονός ότι μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι αυξημένες πιέσεις, «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».
Τέλος στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Έφτασε η ώρα να ενισχυθεί το Πολεμικό μας Ναυτικό!
Όπως μεταδίδεται, εκτός των κινήσεων για φρεγάτες κ.α., υπάρχει η σκέψη να στραφεί το ΠΝ προς την λύση της ελληνικής κορβέτας, που αποτελεί σύμπραξη με Ισραήλ και ΗΠΑ και μπορεί να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία Σύρου.
Βασίζεται στο σχέδιο “SAAR S72” του Ισραήλ. Πρόκειται για πλοίο μήκους 72 μέτρων, εκτοπίσματος περίπου 1.200 τόνων, που φέρει ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα.
Μπορεί να διεξάγει αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου ενώ έχει δυνατότητες να πλήξει στόχους επιφάνειας σε θάλασσα και ξηρά.
Κάθε 18 μήνες το Πολεμικό Ναυτικό να παραλαμβάνει 2 τέτοια καράβια, έτοιμα, με τα οπλικά τους συστήματα και κόστος κάτω των 300 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που η Τουρκία αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα, τότε θα είναι ακόμα πιο προσεχτική. Η χώρα μας αποφάσισε να ξεμπερδέψει με τους Τούρκους. Μένει να δούμε αν θα το καταφέρει.