Τα αγαπημένα μελόμακάρονα γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά με την προσθήκη σοκολάτας.
Μερίδες:για 50 κομμάτια περίπου Χρόνος προετοιμασίας:50′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:40′
Υλικά
2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
¼ φλιτζανιού κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού σόδα
Για το μέλωμα:
1 φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1½ φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Για τη σοκολατένια επικάλυψη:
600γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και τα ρίχνετε σταδιακά στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε μέσα τα μελομακάρονα. Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό.
Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βουτάτε λίγα-λίγα στο ζεστό σιρόπι. Τα βγάζετε από το σιρόπι και τα αφήνετε σε μια σχάρα να στραγγίξουν καλά.
Λιώνετε την Κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάτε στη λιωμένη κουβερτούρα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε πάνω σε λαδόκολλα, μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς η κουβερτούρα, πριν τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
olivemagazine.gr