Kαταστροφική θα είναι η επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Ernst & Young και την οποία σήμερα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Η μελέτη εκτιμά ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, ετησίως, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις. «Είναι αυτοκτονικό για 200 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο να υποστεί η ελληνική οικονομία απώλειες 1,4% στο ΑΕΠ της ή 3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, όπως τονίστηκε, ως επί το πλείστον τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της τουριστικής κίνησης για το 2015, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στις τουριστικές ροές από τις κύριες αγορές- δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό. Από την αγγλική αγορά καταγράφεται μια επιβράδυνση των κρατήσεων από τον Νοέμβριο, αλλά συνολικά τα νούμερα κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Θετική εξέλιξη για τις τουριστικές ροές από Αγγλία, η ανατίμηση της στερλίνας. Στη Γερμανία παρατηρείται πτώση του ρυθμού των κρατήσεων, ειδικά από τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ η ρωσική αγορά εξακολουθεί να είναι η γκρίζα ζώνη για την εξέλιξη των κρατήσεων.
Πηγή